Bijgewerkt: 29 april 2024

Het kabinet wil geen verhoging tarieven in het openbaar vervoer

Nieuws -> Informatief

Bron: Vervoerregio Amsterdam
14-10-2023

Op 13 oktober 2023 heeft het kabinet toegezegd extra geld beschikbaar te stellen om te voorkomen dat de tarieven voor het openbaar vervoer in 2024 gaan stijgen. Zonder deze financiële steun zou een tariefsverhoging van 11,72 % noodzakelijk zijn. 'We zijn verheugd en tevreden dat het kabinet dit besluit heeft genomen. Dit was geen vanzelfsprekendheid, er is onwaarschijnlijk lang gestreden voor dit resultaat' - zegt Melanie van der Horst, voorzitter van het dagelijks bestuur van Vervoerregio Amsterdam.

Belangrijke rol Kamer. Eerder gaf de Tweede Kamer al duidelijk aan dat het kabinet de tariefsverhoging voor 2024 moest voorkomen. Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Edward Slotweg (CDA) namen hierin het voortouw. Later bracht fractievoorzitter Bikker (CU) een motie in tijdens de algemeen politieke beschouwingen die een duidelijke opdracht aan het demissionair kabinet gaf: stop de tariefstijging en de verschraling! Namens het kabinet zal de staatssecretaris nu deze wens van de Kamer uitvoeren.

Foto Amstelveen
(Foto Tom Feenstra/Gemeente Amsterdam - 2022)

Melanie van der Horst (D66) wethouder Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam

Brandbrieven. De afgelopen jaren hebben de Vervoerregio’s samen met de provincies en partners hard gestreden om de verschraling van het openbaar vervoer tegen te gaan. De ene na de andere brandbrief werd naar de Kamer gestuurd. Ook was er een handtekeningenactie onder 500 bestuurders die aan de staatssecretaris werd aangeboden. 

Op het nippertje. De staatssecretaris bevestigde donderdagmiddag al dat het kabinet de benodigde middelen zal verstrekken. Vandaag werd dit besluit officieel met een Kamerbrief. De kosten voor de vervoerders zijn het afgelopen jaar gestegen, wat heeft geleid tot een landelijke tarievenindexatie 11,72 %. Dankzij de financiële steun vanuit het Rijk zal er geen tariefstijging meer plaatsvinden. 'Het was close call, maar wij zijn blij dat Den Haag geluisterd heeft en daadkrachtig handelde' - aldus een opgeluchte Melanie van der Horst.  Meer informatie leest u in de Kamerbrief en Beslisnota (pdf).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.