Bijgewerkt: 3 december 2022

Het kunstwerk 'Der Bogen' verhuist naar de Stadstuinen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
14-01-2020

De Amstelveners hebben gestemd: het kunstwerk 'Der Bogen' van Armando verhuist van het Stadsplein naar de Stadstuinen. Een meerderheid van 53 % heeft de nieuwe ingang van de Stadstuinen aan de kant van de Van Heuven Goedhartlaan gekozen als beste locatie. Bij de fontein komen de kleurrijke banken van Jan Snoeck te staan die lange tijd een vaste plek hadden op het voormalige Plein 1960. Bijna 1700 Amstelveners hebben gestemd op hun favoriete locatie voor 'Der Bogen'.

Banken van Jan Snoeck. De drie kleurrijke keramiek bedden en ‘bokkesprongpaaltjes’ van beeldhouwer Jan Snoeck (1929-2018) moesten jaren geleden wijken voor renovatiewerkzaamheden. 'Bewoners hebben gevraagd of deze banken kunnen terugkeren in de openbare ruimte en daar geven we natuurlijk graag gehoor aan', zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst, Cultuur en Stadshart. 'De Amstelveners hebben ervoor gekozen 'Der Bogen' te verplaatsen en wij denken dat deze kindvriendelijke kunstwerken een waardige vervanging zijn. Veel inwoners hebben herinneringen aan deze banken. Het zou mooi zijn als nieuwe generaties nieuwe herinneringen kunnen maken. De Armando Stichting heeft aangegeven de nieuwe locatie zeer geschikt te vinden voor 'Der Bogen' en stemt ermee in. Ik wil de Armando Stichting bedanken voor hun medewerking. Het kunstwerk van Armando krijgt nu een plek waar het meer tot zijn recht komt' -aldus wethouder Raat

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2018)

Linda du Prie beleidsadviseur Cultuur en Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur bekijken de keramiek bedden van beeldend kunstenaar Jan Snoeck op de gemeentewerf in 2018


Op dit moment wordt onderzocht op welke termijn de verplaatsing van 'Der Bogen' kan plaatsvinden. Dit kan pas als de geplande renovatie van de Stadstuinen afgerond is. Daarna kunnen de banken van Jan Snoeck bij de fontein worden geplaatst. Het streven is om dit nog voor zomer te doen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een ingang van de Stadstuinen in Amstelveen, waar het beeld 'Der Bogen' wordt geplaatst


Een onafhankelijke commissie Beeldende Kunst had drie alternatieve locaties gegeven voor 'Der Bogen'. De commissieleden hebben gekeken naar waar het kunstwerk het beste tot zijn recht komt. Naast de nieuwe ingang van de Stadstuinen waren dit de toekomstige overkapping van de A9 bij het Oude Dorp (23 % van de stemmen) en een grasveldtrede in de Stadstuinen (13 procent van de stemmen). De vierde optie was om het kunstwerk te laten staan op het Stadsplein. Hiervoor koos 11 % van de inwoners.

Meerdere Amstelveners hebben uit zichzelf geopperd om het kunstwerk op de huidige locatie in het groen te zetten, maar dit is niet mogelijk in verband met de vrijdagmarkt. 'Een ander gehoorde opmerking is om 'Der Bogen' te verwijderen en niet op een andere plek in Amstelveen terug te laten komen. Of we dit nu willen of niet, dit is niet mogelijk. De gemeente en Armando hebben in 2014 een contract ondertekend over het toen nog te maken kunstwerk. Hierin staat onder meer dat de gemeente het kunstwerk alleen mag afbreken in overleg met de kunstenaar' -zegt wethouder Raat.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.