Het leven stopt niet bij een diagnose dementie
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen
21-09-2024
In Amstelveen verschijnt deze dagen een boekje met persoonlijke verhalen over dementie met de titel 'De Mens Zien'. 'Deze uitgave met ervaringen van mensen met vergeetachtigheid, mantelzorgers en professionals van zorg- en welzijnsorganisaties is een prachtig voorbeeld van hoe we op een andere manier naar een leven met dementie kunnen kijken' - zegt Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn.
Het boekje is te vinden in wijkcentra, het Odensehuis Amstelveen, een aantal supermarkten en de Voedselbank. Inwoners kunnen ook exemplaren tegenkomen bij huisartsen, apothekers, de fysio, diëtisten en psychologen.
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)
Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn met het boekje 'De Mens Zien'
De mens zien. 'In Amstelveen willen we dat onze inwoners zo lang mogelijk kunnen blijven doen waar zij gelukkig van worden. Dat begint met een simpel idee. We blijven de mens zien, niet alleen de patiënt. Het leven stopt niet bij een diagnose dementie. Integendeel, met de juiste hulp en ondersteuning is er nog veel mogelijk'- zegt Van Ballegooijen.
Wereld Alzheimer Dag. Het boekje verschijnt rond Wereld Alzheimer Dag en is bedoeld om bewustzijn rond dementie te vergroten. Het biedt bovendien een overzicht van wat Amstelveen te bieden heeft aan ondersteuning. De gemeente hoopt hiermee de drempel te verlagen voor degenen die wellicht aarzelen om hulp te zoeken of betrokken te raken.
Openstaan. 'Daarnaast willen we alle Amstelveners uitnodigen om meer open te staan voor de medemens met dementie. Een vriendelijk woord, een helpende hand of gewoonweg het tonen van begrip kan een wereld van verschil maken' - aldus Van Ballegooijen.
Het boekje werd donderdag 19 september 2024 gepresenteerd in Schouwburg Amstelveen. Daar keken zo’n 150 professionals uit de zorg en welzijn naar de theatervoorstelling ‘Mag ik je kussen’ van Radio Kootwijk, over de toekomst van de zorg voor ouderen en chronisch zieken en de bijbehorende dilemma’s voor zorgmedewerkers. De voorstelling werd gehouden in het kader van ‘Het jaar van dementie’ in Amstelveen, met als thema ‘De Mens Zien’.
De ziekte van Alzheimer (AD= Alzheimer's disease) is een neurodegeneratieve ziekte die gewoonlijk langzaam begint en geleidelijk verergert en de oorzaak is van 60-70% van de gevallen van dementie. Het meest voorkomende vroege symptoom is moeite met het herinneren van recente gebeurtenissen.
Naarmate de ziekte vordert, kunnen symptomen bestaan uit problemen met taal, desoriëntatie (inclusief gemakkelijk verdwalen), stemmingswisselingen, verlies van motivatie, zelfverwaarlozing en gedragsproblemen. Naarmate de toestand van een persoon achteruitgaat, trekken ze zich vaak terug uit het gezin en de maatschappij. Geleidelijk aan gaan lichaamsfuncties verloren, wat uiteindelijk leidt tot de dood. Hoewel de snelheid van progressie kan variëren, is de gemiddelde levensverwachting na de diagnose drie tot twaalf jaar.