Bijgewerkt: 24 september 2021

Het ministerie verandert de kleurcode van een aantal landen van oranje in geel of groen

Nieuws -> Informatief

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
15-05-2021

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zojuist de kleurcode van een beperkt aantal landen en regio’s van oranje in geel of groen veranderd. Het gaat onder meer om Portugal, Curaçao, Ierland en de Balearen (zie voor de volledige lijst onderaan dit bericht). Dit betekent dat reizen naar deze bestemmingen door het kabinet niet langer sterk worden ontraden.

Buitenlandse Zaken spreekt over een stap in de goede richting. Maar benadrukt dat het niet zo is dat reizigers uit Nederland in deze landen geen enkel risico lopen. Het is én blijft belangrijk dat die zich heel goed voorbereiden op de reis en zich ook tijdens hun verblijf en bij terugkeer op de hoogte houden van de ontwikkelingen. De situatie in een land kan immers snel veranderen. Bovendien kan het zijn dat landen met de kleurcode groen en geel zelf besluiten om inreisbeperkingen in te stellen voor mensen die vanuit het buitenland komen. Bijvoorbeeld een negatieve test of quarantaine-verplichting. Als landen geen Nederlandse toeristen toelaten, blijven ze oranje. Alle relevante informatie daarover staat gepubliceerd op de website wijsopreis.nl en in de reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Screenshot van de Reisapp van Buitenlandse Zaken op een smartphone met de adviezen voor de reizigers naar Ierland op 15 mei 2021


De resterende Europese landen blijven vooralsnog op kleurcode oranje staan, omdat ze COVID hoog risicogebied zijn en de kans op besmetting daar groot is. Het kabinet blijft reizen naar deze landen sterk afraden. Ook enkele landen buiten Europa zijn vannacht van oranje naar geel overgegaan. Het kabinet volgt in dezen de zogenaamde veilige landen lijst van de Europese Unie. De reisadviezen voor alle landen zijn eenvoudig te vinden op de website wijsopreis.nl en in de reisapp.

Lijst van landen met aangepast reisadvies: geel: Finland, Ierland, Malta, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira), de Noord-Egeïsche eilanden, Zuid-Egeïsche eilanden, Ionische eilanden, de Balearen en Canarische eilanden, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Rwanda en Thailand, groen:  Saba en Sint EustatiusAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.