Bijgewerkt: 22 januari 2025

Het muziekonderwijs op basisscholen begint weer

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
21-05-2015

15 basisscholen gaan van start met het trainen van hun leerkrachten in het geven van muziekonderwijs. In het najaar kunnen ook andere scholen zich hiervoor inschrijven. Minister Bussemaker stelt tot 2020 € 25 miljoen euro beschikbaar aan scholen om de deskundigheid van leerkrachten te vergroten. 85% van de ouders vindt het belangrijk, dat hun kinderen op school in aanraking komen met muziek.

Daar staat tegenover, dat slechts 11% van de scholen vindt, dat hun leraren deskundig genoeg zijn om muziekonderwijs te geven. Groepsleerkrachten voelen zich vaak niet bekwaam genoeg voor muziekonderwijs. Het is niet, dat zij geen muziek willen geven, ze missen vaak het zelfvertrouwen om bijvoorbeeld te zingen voor en met de klas.

Met het extra geld kunnen scholen de mensen voor de klas trainen in het geven van muziekonderwijs en samenwerken met partijen uit het muziekveld, zoals muziekscholen, harmonieën, brassbands, fanfares, orkesten en poppodia. Scholen kunnen vanaf komend najaar hiervoor subsidie aanvragen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie.

‘Muziek leert ons omgaan met onze emotie, traint ons vermogen tot samenwerking en verrijkt ons leervermogen. Muziek maken is een vorm van spelen , waar we ongelooflijk veel plezier aan beleven, alleen maar vooral sámen,’ aldus minister Bussemaker.De 15 scholen die nu al van start gaan zijn geselecteerd door de regionale en stedelijke culturele expertise centra. De ervaringen van deze scholen worden gevolgd en kunnen als voorbeeld dienen om andere scholen te inspireren.



Muziekonderwijs in Nederland

Het Nederlandse muziekonderwijs is sinds de Tweede Wereldoorlog erg uitgebreid en opgesplitst in tientallen verschillende onderdelen. Vanaf de basisschool worden de meeste Europese kinderen nog steeds, vaak door vakleerkrachten, al enigszins muzikaal gevormd, door middel van simpele kinderliedjes en dansjes.

In Nederland maakt op het middelbare onderwijs het muziekonderwijs (verplicht) deel uit van de basisvorming. In Nederland loopt muziekonderwijs op scholen terug. Sommige scholen compenseren dat door samenwerking met muziekscholen te zoeken. Daarnaast verschijnen er initiatieven zoals de Blazersklassen van Yamaha, die in samenwerking met reguliere scholen, muziekverenigingen en muziekscholen opereren. In de Yamaha Blazersklas leren kinderen tijdens schooltijd gezamenlijk spelen op een blaasinstrument in een symfonische blaasorkest bezetting.

De particuliere, of gemeentelijke muziekscholen zijn ook een belangrijk onderdeel in het Nederlandse muziekonderwijs. Op deze scholen leren leerlingen gericht bepaalde muziekinstrumenten bespelen, of kunnen zij solfègelessen of zangles volgen. Deze muziekscholen zijn niet academisch gericht en worden vaak al vanaf jonge leeftijd bezocht. Algemene Muzikale Vorming is daarin dan ook belangrijk, bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. De particuliere muziekscholen hebben steeds meer kansen door de ontwikkelingen op het gebied van de gesubsidieerde muziekscholen; deze subsidies worden steeds vaker geschrapt, of verminderd waardoor deze muziekscholen in de problemen komen. (Bron: Wikipedia)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.