Bijgewerkt: 22 december 2024

Het nieuwe hightech busstation van Amstelveen is geopend

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb / Gemeente Amstelveen
08-10-2009

Op donderdag 8 oktober 2009 opende de gemeente Amstelveen en de Stadsregio Amsterdam officieel het vernieuwde busstation in het Stadshart. Een kwaliteitsslag heeft ervoor gezorgd, dat de bereikbaarheid en toegankelijkheid flink is verbeterd.

Busstation Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Joss Tabak wethouder mobiliteit tijdens haar toespraak vertelt over de totstandkoming van dit hightech busstation


Busstation Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Hans Luiten portefeuillehouder OV Stadsregio Amsterdam spreekt de aanwezigen toe


Een Dynamisch Reizigers Informatie Systeem (DRIS) van Vialis, extra (overdekte) fietsenstallingen, verhoogde perrons en nieuw meubilair zijn slechts enkele voorbeelden. Wethouder mobiliteit Joss Tabak (VVD) en Hans Luiten (PvdA) wethouder van de gemeente Zaanstad en portefeuillehouder OV Stadsregio Amsterdam, spraken een woordje waarna een korte rondleiding door het busstation volgde.

Achter het busstation verzamelden zich alle medewerkers van de betrokken bedrijven, die aan het project meegewerkt hebben. Joss Tabak, wethouder mobiliteit zei het volgende:

“Wij hebben hier wat gedaan, in de afgelopen maanden. Zoals de fietsenstalling die werd overdekt en breidde uit van 120 naar 270 fietsen, alle perrons zijn verhoogd, net als in de rest van Amstelveen, wij hebben extra zebrapaden aangelegd, de wachtruimte in het midden is verwijderd, want wij wilden dit bij de bushaltes plaatsen. De verlichting is aangepast, wat sociaal veiliger en milieuvriendelijker is geworden. Er staat nu ook nieuw meubilair bij de haltes en aan de slechtzienden werd ook gedacht.

Busstation Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Fietsen in het rek in het busstation


Busstation Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het enige openbare toilet van Amstelveen is hier ook gerealiseerd. Het kostte 50 cent, maar dan kun je ook de binnenkant zien


Busstation Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een analoog vertrek- en aankomsttijdenbord


Maar vooral gaat het hier over DRIS, het Dynamische Reis Informatiesysteem. Dat is niet zo maar hier gekomen en heeft ook wel wat gekost, met dank aan de Stadsregio die het heeft gefinancieërd. De gemeente Amstelveen is er sinds 2008 eigenaar van en wij liepen tegen het probleem aan, dat het voor één busmaatschappij wel te doen was. Echter om voor twéé busmaatschappijen in één busstation die informatiestromen bij elkaar te brengen was een heel groot probleem.

Ik ben blij dat het nu gelukt is en dat de twee systemen met elkaar samenwerken. Ik hoop dat dit systeem, -dat aan de landelijke eisen voldoet,- nog jarenlang meegaat. Ik vind het een echte verbetering voor de serviceverlening van het openbaar vervoer.”

Busstation Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een enthousiaste medewerker leidt de mensen door het 'nieuwe' centrale busstation van Amstelveen


Busstation Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Display bij een halte met digitale informatie. In de stalen paal is ook een luidspreker ingebouwd voor slechtzienden, die met een druk op het knopje dezelfde gegevens kunnen horen, die op het display te zien zijn


Na de wethouder sprak Hans Luiten portefeuillehouder OV Stadsregio Amsterdam de mensen toe:

“De Stadsregio heeft hier 1,7 miljoen euro ingestopt, omdat het ontzettend belangrijk is. En als je de Metropoolregio handen en voeten wilt geven hoort dit er gewoon bij. Het hoort ook bij de kwaliteit van de dienstverlening, de kwaliteit voor het station en voor de goede verkeersverbindingen is het heel belangrijk.

In de komende jaren gaan wij dit vaker zien. Ik ben in mijn vrije tijd ook nog wethouder van Zaanstad en wij gaan bij het nieuwe busstation naast het stadshuis dit systeem ook inbouwen. Maar dit gaat op meer plekken gebeuren. Het OV gaan wij natuurlijk verbeteren, bijvoorbeeld dat nu Amstelveen, Amsterdam en de Stadsregio samen nadenken over metrolijn 51. Ik wens Amstelveen, maar vooral alle reizigers ontzettend veel plezier en succes en hiermee hopelijk, dat het OV nog beter kan draaien!”

Via zes nieuwe perrondisplays en een groot overzichtsdisplay in het midden van het busstation worden de reizigers over de vertrek- en aankomsttijden van de bussen zeer snel geïnformeerd.

Busstation Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Joss Tabak en Hans Luiten kijken even rond onder het grote display


Het systeem is aangesloten op de Transmodel servers van de Provincie Noord-Holland en door een in de bussen ingebouwd GPRS volgsysteem wordt de actuele locatie van de bussen doorgegeven aan de centrale en deze rekent bliksemsnel de aankomsttijd uit en stuurt direct de gegevens via een ADSL lijn naar de displays. De subsidieverlener was de Stadsregio Amsterdam en de aannemer Van Doorn BV uit Amstelveen.

Busstation Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het is bijna 16 uur en de rondleiding is afgelopen op het centrale busstation van Amstelveen


GPRS?

GPRS of General Packet Radio Service is een techniek, die een uitbreiding vormt op het bestaande gsm-netwerk (standaard voor mobiele telefonie). Met deze technologie kan op een efficiëntere, snellere en goedkopere manier mobiele data verzonden en ontvangen worden.

Bij GPRS zijn gebruikers altijd online. Dit betekent dat ze een constante verbinding met internet of bedrijfsnetwerk hebben

ADSL?

Asymmetric Digital Subscriber Line (kort: ADSL) is een standaard voor een digitale technologie met snellere datacommunicatie over een telefoonlijn. Bij de opkomst van de breedbandtechnologie (xDSL-technologie) werd het mogelijk met hetzelfde paar koperdraden, dat voor analoge telefonie of ISDN werd gebruikt, sneller internetverkeer te realiseren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.