Het nul-eurobiljet kost wel 2,50 euro als souvenir
Nieuws -> InformatiefBron: DDR Museum
03-09-2017
Het souvenir-bankbiljet met de waarde van nul euro, dat in samenwerking met de Europese Centrale Bank werd ontwikkeld, is reeds in opdracht van talrijke Europese instellingen gedrukt. Het idee voor het bankbiljet ontstond in Frankrijk in 2015, nadat de voorloper van dit souvenir, een herdenkingsmedaille, een succes bleek te zijn. Aanvankelijk werd het bankbiljet alleen in Frankrijk geproduceerd en verkocht. Maar dankzij haar ongelooflijke gelijkenis met een echt bankbiljet heeft de 'Zero-Euro-Banknote' veel succes gehad en heeft ze niet alleen onder Franse burgers goedkeuring gevonden. Toeristen en bezoekers uit andere Europese landen hebben ook een voorliefde voor hen verworven. Als gevolg hiervan is de verkoop van deze bankbiljetten uitgebreid naar meer landen, waardoor de achterkant van het bankbiljet is veranderd. Vroeger werden alleen Franse bezienswaardigheden afgebeeld, nu zijn er bezienswaardigheden uit andere Europese landen op de biljetten te vinden.
Steeds meer Duitse culturele instellingen bieden ook hun eigen persoonlijke serie van de 'Zero-Euro-Banknote' aan. Sinds enkele dagen is deze nota ook beschikbaar in het ontwerp van het DDR Museum in Berlijn.
(Bron DDR Museum - 2017)
Het 0-euro bankbiljet van het DDR Museum in Berlijn met het wapen van de Duitse Democratische Republiek (DDR) met een hamer en passer omringd door een ring van rogge. Daarnaast de muur met mensen er op, Karl Marx, de TV-toren en de Urania-wereldklok op het Alexanderplatz in Oost-Berlijn
Hoe is dit tot stand gekomen? Duitsland gaf een souvenirbiljet uit met een nominale waarde van nul euro. Het werd uitgebracht in een beperkte oplage van 5.000 stuks uit en verkocht voor € 2,50. Het is gedrukt op hetzelfde papier als gewone euro's en heeft alle beschermingsfactoren, inclusief watermerken en hologrammen. Het is geen wettelijk betaalmiddel, maar de Europese Centrale Bank (ECB) heeft officieel toestemming gegeven voor het drukken ervan.
De producent van het souvenirbiljet benaderde het DDR Museum in Berlijn in februari 2017 en de directeur plaatste het idee van dit eigen 'Zero-Euro-Banknote' bij de bedrijfsleidster, Romy Fischer. Daarna maakte ze haar weg naar Frankrijk, het land van herkomst van deze speciale bankbiljetten en observeerde het fenomeen ter plaatse bij verschillende Franse instellingen. Ondanks het enorme succes in Frankrijk werd het idee in eerste instantie afgewezen. Een jaar later werd besloten het bankbiljet uit te proberen en er werd nagedacht over hoe het eruit moest zien. Het moest er authentiek en aantrekkelijk uitzien en het moest natuurlijk verband houden met de DDR.
Karl Marx werd gekozen als centraal motief, volgens de stijl van het 100 mark bankbiljet van de DDR. Ook een afbeelding van de Berlijnse muur kon niet worden weggelaten. De Wereldklok, de Televisietoren en het wapen van de DDR vervolledigden het beeld. Toen het definitieve ontwerp werd overeengekomen, werd het bankbiljet in opdracht gegeven en werd het productieproces gestart. Ondanks vertraging in het productieproces werden uiteindelijk 10.000 exemplaren van het bankbiljet ontvangen. Het DDR Museum heeft ook een eigen serie van de 'Zero-Euro-Banknote'! De bankbiljetten kunnen bij de museumwinkel in Berlijn worden aangeschaft voor 2 euro per stuk.