Het oliebollen-seizoen begint ook in Amstelveen
Nieuws -> InformatiefBron: Amstelveenweb
17-10-2021
Oliebollen zijn een soort noedels die worden gemaakt van bloem, melk en gist waarvan een beslag wordt gemaakt. Met een ijsschep of twee lepels wordt een bepaalde hoeveelheid beslag opgeschept zodat een bolletje ontstaat. Dit laat men in een met hete olie gevulde (frituur)pan zakken, waardoor de bolvormige oliebol ontstaat. Oliebollen worden traditioneel gegeten op oudejaarsavond en op kermissen. Ook lekker is om in het beslag wat krenten en/of appelstukjes toe te voegen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)
De oliebollenkraam van Prins op de hoek Lindenlaan en de Van der Hooplaan in Amstelveen op 14 oktober 2021
In de winter worden oliebollen ook op straat verkocht bij mobiele kramen, zoals dat ook in Amstelveen gebeurt. Op de foto staat een oliebollenkraam van Prins naast Ekoplaza, een biologische supermarkt op de hoek Lindenlaan en de Van der Hooplaan op 14 oktober 2021.
De oorsprong van oliebollen is niet helemaal duidelijk. Volgens sommigen zouden ze voor het eerst zijn gegeten door Germaanse stammen in België en Nederland tijdens het joelfeest, de periode tussen 26 december en 6 januari, waarin dergelijke baksels werden gebruikt. Er is ook gespeculeerd dat ze in de 15de eeuw in Nederland werden geïntroduceerd door Portugese Sefardische Joodse immigranten; het voedsel zou verwant zijn aan de Joodse sufganiyah die traditioneel op Chanoeka wordt gegeten.
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)
Een deel van de oliebollen staat al klaar om te proeven op 31 december 2018. Oliebollen bakken is niet zo moeilijk, maar het is wel tijdrovend en het is geen wonder dat veel mensen naar een oliebollen zaak gaan om ze kant en klaar te kopen
Het vroegst ontdekte recept van oliekoecken ('oliekoekjes', de directe voorloper van de oliebol) kwam uit het Nederlandse boek De verstandige kock uit 1667. Loukoumades die in Griekenland tijdens verjaardagen worden gegeten zijn kleine, hapklare zoete oliebolletjes, waarover honing, kaneel en gehakte walnootjes worden gestrooid. Ze zijn ongeveer zo groot als onze bitterbal.