Bijgewerkt: 22 januari 2025

'Het pensioen staat als een huis'

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
03-04-2012

Donderdag 29 maart 2012 overhandigde Marlies Pernot, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis, het rapport 'Het pensioen staat als een huis' aan minister Spies van Binnenlandse Zaken.

De vereniging vraagt hiermee aandacht voor senioren die de overwaarde van het eigen huis niet kunnen gebruiken voor onverwachte uitgaven, om zorgkosten te betalen of voor een aanvulling op het pensioen.

"Dit moet veranderen", aldus Marlies Pernot. "Het is nodig, dat banken, verzekeraars, pensioenfondsen en woningcorporaties in samenwerking van de overheid tot goede oplossingen komen". Vereniging Eigen Huis pleit daarom bij minister Spies om steun te geven aan het oprichten van een taskforce van deskundigen die de mogelijkheden verkent van het benutten van de overwaarde van de eigen woning.

pensioen-huis Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2012)

In Nederland zijn ongeveer 300.000 huishoudens met een laag pensioeninkomen die een vaak fors vermogen hebben opgebouwd in het eigen huis


Minister Spies: "Het rapport is een belangrijke bijdrage aan de discussie over de betaalbaarheid van pensioen- en ouderdomsvoorzieningen. Het makkelijker maken van de verzilvering van de overwaarde van het huis voor onvoorziene kosten van ouderen is een interessant idee. Het voorstel om een taskforce in te stellen die dit verder onderzoekt en mogelijke oplossingen aandraagt heeft daarom mijn steun".

In Nederland zijn ongeveer 300.000 huishoudens met een laag pensioeninkomen die een vaak fors vermogen hebben opgebouwd in het eigen huis. Deze overwaarde is een stille reserve die aangesproken moet kunnen worden als omstandigheden daar om vragen, bijvoorbeeld om woningaanpassingen of zorgkosten te kunnen betalen, dan wel om een ontoereikend pensioen aan te vullen.

Veel 65-plussers willen het vermogen hiervoor verzilveren, maar kunnen dit niet omdat er niet, of nauwelijks mogelijkheden voor bestaan. Veel ouderen willen zo lang mogelijk in hun eigen sociale omgeving blijven wonen en daarom is verkoop van de woning eigenlijk geen optie.

Daarbij is het afsluiten van een tweede hypotheek voor 65-plussers met een bescheiden pensioeninkomen vrijwel onmogelijk geworden. Door het lage pensioen komen aanvragers vaak niet door de inkomenstoets. Het verzilveren van de opgebouwde overwaarde via een 'omkeerhypotheek', of een variant daarop geeft deze groep senioren wel de benodigde financiële ruimte zonder, dat het huis hoeft te worden verkocht.

De omkeerhypotheek is echter nog onbekend en de gedachte daaraan roept weerstand op. Bij een omkeerhypotheek neemt de hypotheekschuld door opnamen en rentebijschrijvingen namelijk weer toe. Het bestaande kleine aanbod aan dergelijke hypotheekvormen in ons land voldoet niet omdat er teveel haken en ogen aan zitten. Rapport 'Het pensioen staat als een huis' (pdf)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.