Bijgewerkt: 24 maart 2023

Het programma van Koningsnacht en Koningsdag 2018 in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
19-04-2018

Op vrijdag 27 april 2018 vieren we in heel Nederland Koningsdag. Zo ook in Amstelveen. Net als voorgaande jaren is er ook in Amstelveen sprake van een gezellige mix aan festiviteiten en vrijmarkten. Activiteiten die in alle delen van Amstelveen plaatsvinden en zijn hoogtepunt kent in het gebied rondom de Amsterdamseweg. Vanwege de drukte in dit gebied worden al enkele jaren aanvullende maatregelen genomen, vooral om er voor te zorgen dat de hulpdiensten hun werk kunnen doen. Koningsdag wordt ongetwijfeld een prachtige dag met veel activiteiten. 

Maatregelen. De maatregelen zijn er op gericht bezoekers van de vrijmarkt en festiviteiten zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of de fiets te laten komen. Om er zo voor te zorgen dat de hulpdiensten het gebied goed kunnen bereiken in geval van een calamiteit. Delen van de wijken Oude Dorp, Patrimonium, Keizer Karel Park west en Elsrijk worden, net als vorig jaar, vanaf 06.30 uur afgesloten voor autoverkeer. Bezoekers die met de auto komen kunnen het gebied daarna niet in. Zij krijgen instructies via bewegwijzering, waar parkeermogelijkheden zijn. De wegen waarop de vrijmarkten plaatsvinden (Amsterdamseweg, Dorpsstraat, Molenweg en Stationsstraat) zijn sowieso alleen toegankelijk voor voetgangers of de hulpdiensten. 

De auto’s van bewoners in het gebied tussen de Amsterdamseweg, Laan Nieuwer-Amstel, en museumspoorlijn kunnen op 27 april, van 06.30 uur tot einde middag/begin van de avond (afhankelijk van drukte/weer) de wijk niet in en niet uitrijden. Bewoners van de daarom heen liggende gebieden binnen de afzetting kunnen wel het gebied verlaten, maar niet inrijden. Er is een kaartje gemaakt dat laat zien, waar de afsluitingen zich bevinden. Afsluitingenkaart Koningsdag 2018 (pdf) Bewonersbrief Amsterdamseweg Koningsdag 2018 (pdf) Bewonersbrief Oude Dorp Koningsdag 2018 (pdf)

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het was zeer druk tijdens de Koningsdag 2017 aan de Amsterdamseweg


De afsluiting betekent bijvoorbeeld dat u op 27 april 2018 geen bezoek per auto kunt ontvangen. Er kunnen ook geen bestelde taxi’s het gebied in. Mocht het echt noodzakelijk zijn om het gebied te verlaten per auto, dan zijn daar buiten de ring Amsterdamseweg - Laan Nieuwer-Amstel en museumspoorlijn mogelijkheden voor. Via de noordzijde kunt u via de Emmakade het gebied verlaten; ten westen van de Amsterdamse weg kunt u via de Oude Karselaan het gebied verlaten en oostelijk van de museumspoorlijn via de Keizer Karelweg. 

Alleen in geval van hoge uitzondering kunt u het gebied (terug) in. Dit moet u van te voren melden bij de gemeente, via de contactpersoon onderaan de brief. U ontvangt dan een persoonlijke brief, waarmee u het gebied in kan. Met deze persoonlijke brief en een identiteitsbewijs dient u zich te identificeren bij de verkeersregelaars. Wij dringen er op aan dat u, indien u dat vooraf kan voorzien, meldt bij de gemeente dat u het gebied weer in moet. Bijvoorbeeld omdat u naar het ziekenhuis moet of andere hulp nodig heeft. Wij zullen hier dan proberen rekening mee te houden. 

Rijverbod. Het is verboden om met enig voertuig tijdens de afzettingstijden te rijden op de volgende wegen: Amsterdamseweg, Molenweg, Graaf Aelbrechtlaan West, Dorpsstraat, Stationsstraat en Burg. A. Colijnweg Oost. 

Vrijmarkt en festiviteiten. Om deelnemers aan de vrijmarkt in de gelegenheid te stellen hun koopwaar neer te leggen, start de afsluiting van de wijken op woensdag 27 april 2018 vanaf 06.30 uur. Rond het hoogtepunt van het programma van de festiviteiten zal in verband met de drukte het toezicht verscherpt zijn. Door middel van elektronische matrixborden informeren we u over de toegankelijkheid van de festiviteiten. Rond 17.30 uur zijn alle afsluitingen aan de buitenring weer opgeheven. Echter de afsluitingen op de Amsterdamseweg aan de noord- en de zuidzijde worden pas na 22.00 uur verwijderd. Meer informatie. Neem contact met de gemeente, tel. (020) 5404911.  

Koningsnacht donderdagavond 26 april 2018 in de Stadstuinen. De Stadstuinen, het parkje achter het Japanse restaurant Kokusai nabij de eindhalte tramlijn 5 in Stadshart Amstelveen, is in 2018 het feesttoneel voor de kick-off van Koningsnacht en Koningsdag.

Programma in de Stadstuinen 26 april 2018: Om 21.00 gaat Koningsnacht van start met (live)muziek door DJ Peter Marnier. Om 22.00 uur is er een korte speech van burgemeester Bas Eenhoorn en Frank Kuyper van de voorzitter Stichting Amstelveen Oranje, ter opening van Koningsnacht en Koningsdag 2018. Rond 22.05 uur barst het vuurwerk los. Ter afsluiting is er de mogelijkheid tot napraten en is er (live)muziek.

Horeca tijdens Koningsnacht langer open. In de Koningsnacht (van donderdag 26 op vrijdag 27 april) mag de horeca volgens de Algemene plaatselijke verordening (APV) langer open zijn. Dan geldt het zogenaamde weekendregime. Uiterlijk 03.00 uur moet het Koningsfeest afgesloten zijn. Van 27 op 28 april geldt de normale sluitingstijd van 3.00 uur. Op beide dagen moeten de terrassen om 01.00 uur leeg zijn. Individuele ondernemers kunnen een ontheffing van het sluitingsuur vragen om voor de gelegenheid langer open te zijn via Sluitingstijden Horeca. De Amstelveense politie zet op Koningsdag (27 april 2018) voor het eerst WhatsApp in, zodat Amstelveners meldingen kunnen doen tussen 14.00 en 23.00 uur op telefoonnummer 06 57 49 60 30.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.