Bijgewerkt: 28 maart 2024

Het project Onder de Pannen is een succes in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
19-01-2022

Het project 'Onder de Pannen' heeft in Amstelveen een succesvol jaar achter de rug. In het project kunnen inwoners die een kamer over hebben, deze beschikbaar stellen aan iemand die tijdelijk zonder woning zit. In 2021 waren er zes matches waar economische daklozen onderdak vonden bij een inwoner van Amstelveen. 'Het project voorziet overduidelijk in een behoefte. Het biedt een oplossing voor mensen die tijdelijk in de knel zitten' - zegt Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Wonen.

'Deze maand start de gemeente samen met Uithoorn en de Regenboog Groep een campagne voor ‘Onder de Pannen’. We hebben nog meer woonruimte nodig voor inwoners die tijdelijk zonder woning komen te zitten. Het is heel goed als deze inwoners even rust vinden als zij woonruimte hebben' - geeft Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Welzijn aan.



De gemeente Amstelveen en De Regenboog Groep startten het project ‘Onder de Pannen’ begin vorig jaar en het loopt door tot eind 2022. Inwoners van Amstelveen die een kamer over hebben kunnen deze beschikbaar stellen. Dit geldt ook voor huurders van een sociale huurwoning, waarvoor kamerverhuur normaal gesproken niet is toegestaan. De kandidaten - zowel huurders als verhuurders – worden gescreend door De Regenboog Groep. Over de huur en extra inkomsten zijn afspraken gemaakt met de gemeente, woningcorporaties en de uitkeringsinstanties. De extra inkomsten hebben in ieder geval geen gevolgen voor een eventuele uitkering van de inwoners die hun kamer verhuren.

Nog steeds op zoek naar nieuwe verhuurders. Ondanks de succesvolle matches in 2021, worden er in 2022 nog steeds kamers gezocht. Om die reden is gemeente Amstelveen, samen met gemeente Uithoorn en de Regenboog Groep, een nieuwe campagne gestart.

Wethouder Marijn van Ballegooijen roept samen met Rob Ellermeijer meer potentiële verhuurders op zich te melden. 'Naast de extra inkomsten kan je ook echt iemand uit de brand helpen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die hun woning kwijtraken door verlies van werk of een scheiding, en niet bij familie of vrienden terechtkunnen. Met een tijdelijke kamer komen zij niet verder in de problemen en kunnen zij hun leven weer op de rit krijgen' -. benadrukt Van Ballegooijen.

Amstelveen voert samen met de gemeenten in de regio een actief dak- en thuislozenbeleid om mensen die door omstandigheden (tijdelijk) geen dak boven hun hoofd hebben, te helpen. Het beleid is nog in ontwikkeling. Op dit moment lopen er verschillende pilots. Eén van deze proeven is het project ‘Onder de pannen’. Een andere proef betreft het creëren van tijdelijke woonplekken in leegstaande panden.

Meer informatie of een kamer verhuren.
Potentiële verhuurders van een kamer kunnen informatie opvragen of interesse tonen via onderdepannen@deregenboog.org.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.