Bijgewerkt: 26 mei 2024

Het recreatiegebied Plesmanhoek is feestelijk geopend

Nieuws -> Schiphol

Bron: Schiphol Group
21-06-2011

Met het inzaaien van de grond hebben provincie Noord-Holland, Recreatie Noord-Holland, Stichting Mainport en Groen en Schiphol Group het recreatiegebied Plesmanhoek officieel geopend.

Nadat twee jaar geleden werd begonnen met de aanleg, kunnen recreanten nu echt gaan genieten van dit prachtige gebied van 30 hectare. In de Plesmanhoek gelegen aan de Geniedijk pal naast het Haarlemmermeerse bos worden verschillende gewassen geteeld. Zo ontstaat een kleurrijk akkerlandschap waar recreanten tussen de gewassen door kunnen wandelen.

In de Plesmanhoek zullen allerlei agrarische producten zoals oude aardappelrassen, mosterd, gerst en graan verbouwd worden. Voordat geoogst kan worden moet natuurlijk gezaaid worden.

bond Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Gedeputeerde Jaap Bond (CDA) hier op een archieffoto


Daarom reden Gedeputeerde Jaap Bond, Jan Hylkema (directeur Recreatie Noord-Holland), Joost Wagemakers (Senior advisor Schiphol Group) en Kees Smilde (directeur Stichting Mainport en Groen) op de historische Fordson Dextra tractor door het gebied om de grond in te zaaien! Na deze openingshandeling werd het beheer van de Plesmanhoek door provincie Noord-Holland overgedragen aan Recreatie Noord-Holland.


Grotere kaart weergeven Het Haarlemmermeerse bos naast de Geniedijk

Gedeputeerde Jaap Bond complimenteerde de positieve samenwerking tussen de partijen, waarbij Stichting Mainport en Groen een belangrijke rol speelde. Deze stichting is in 1997 opgericht met het oog op de gevolgen die de vijfde baan van Schiphol zou hebben voor de leefbaarheid en recreatieve waarde van het gebied.

“Schiphol is van groot belang voor de economische ontwikkeling van de Randstad, maar heeft ook negatieve effecten op de omgeving. Om daaraan tegenwicht te bieden worden veel maatregelen genomen. Stichting Mainport en Groen is in het leven geroepen om zelf projecten uit te voeren en toe te zien op de uitvoering van maatregelen door andere partijen.”

Naast de Plesmanhoek werkt de Stichting Mainport en Groen o.a. nog aan recreatiegebied Buitenschot bij Hoofddorp, de renovatie van het Fort bij Aalsmeer en aan een houten vlonderpad in Business Park Amsterdam Osdorp. Zie ook www.mainportengroen.nl

Albert Plesman?

Albert Plesman (1889 - 1953) was een Nederlands luchtvaartpionier en medeoprichter van de KLM. Na de Tweede Wereldoorlog werd Plesman benoemd tot president-directeur van de KLM. Na het herstel van de oorlog werd het bedrijf een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij onder zijn leiding.

plesman Amstelveen
(Bron Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid - 2011)

KLM-directeur Albert Plesman in 1949 op Schiphol


Plesman pleitte tevergeefs voor een verplaatsing van Schiphol Airport naar een locatie in de buurt Burgerveen. Voor zijn verdiensten voor de internationale burgerluchtvaart ontving hij in 1959 postuum de eerste Edward Warner Award.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.