Bijgewerkt: 15 juni 2024

Het sterkste Rapidschaak toernooi ooit in december 2017 in Amstelveen

Nieuws -> Sport

Bron: Robert Ris
03-11-2017

Op zondag 3 december 2017 vindt voor de 3de achtereenvolgende keer het CNE Nederlands Kampioenschap Rapidschaak plaats in het Keizer Karel College in Amstelveen. Dankzij ondersteuning van een hoofdsponsor, het Amstelveense bedrijf CNE ICT Professionals, is de organisatie er in geslaagd het sterkst mogelijke deelnemersveld bij elkaar te krijgen. Topfavoriet bij de heren is de 23-jarige Anish Giri die in 2015 de titel op zeer overtuigende wijze wist binnen te halen, maar afgelopen jaar helaas verstek moest laten gaan.

De voormalig nummer twee van de wereld kan geduchte concurrentie verwachten van achtvoudig Nederlands Kampioen Loek van Wely en Jan Timman die eerder dit jaar in Amstelveen actief was bij het zeer geslaagde evenement Schakers van Formaat in het Stadshart. Laatstgenoemde stond in de jaren 1980 en 1990 binnen de schaakwereld bekend als ‘Best of the West’ en moest alleen wereldkampioenen Garry Kasparov en Anatoly Karpov boven zich dulden. Een andere publiekstrekker is Nederlands grootste talent, de 18-jarige Jorden van Foreest. Over hem en zijn hele schaakfamilie is afgelopen jaar een documentaire is verschenen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Houten schaakstukken. Elke speler heeft 32 schaakstukken, zoals koning, dame, torens, lopers, paarden en pionnen. Schaak is een strategiespel met twee spelers, dat gespeeld wordt op een schaakbord, een ruitjesspel met 64 vierkantjes gerangschikt in een 8?8 raster. Het spel wordt wereldwijd door miljoenen mensen gespeeld. Er zijn verschillende schaakspellen bekend, waar uiteenlopende en afwijkende regels zijn voor vastlegging, verplaatsingsvolgorde en het doel van het spel, maar ze zijn afgeleid, of geïnspireerd werden door schaken


Het veld bij de dames kent ook een absolute topbezetting en Anne Haast zal haar titels van 2015 en 2016 komen verdedigen. Zij kan weer zware concurrentie verwachten van nationale teamspeelsters Zhaoqin Peng, Tea Lanchava en Iozefina Paulet. Verder zullen de ogen gericht zijn op de 21-jarige Rosa Ratsma die haar debuut zal maken. De 21-jarige studente heeft afgelopen jaar gigantische progressie geboekt en is opgeklommen naar de 4de plaats op de damesranglijst. De wedstrijden zullen op grote schermen in de aula van het Keizer Karel College gevolgd kunnen worden en ook via de officiële website http://cne-nkrapid.nl/.

Tegelijkertijd vinden er op dezelfde locatie nog drie andere toernooien plaats. Voor huis- en clubschakers is er het 10de Brainwave Rapidtoernooi, terwijl SV Zukertort de organisatie van de jeugd Grand Prix voor haar rekening neemt. Nieuw dit jaar is dat zowel op zaterdag 2 als zondag 3 december het kwalificatie toernooi voor het NK jeugd 14 t/m 20 jaar ook zal worden gehouden. Deze grote schaakmanifestatie, waar na verwachting zo rond de 400 schaakliefhebbers aanwezig zullen zijn, maakt onderdeel uit van de Schaakweek Amstelveen. In de voorafgaande week zullen er diverse activiteiten plaatsvinden om het schaken verder onder de aandacht te brengen.

Op woensdag 29 november 2017 wordt in het Go Centre (Schokland 14) wederom een groot basisscholierentoernooi georganiseerd. Kinderen uit groep 3 t/m 8 van scholen uit regio Amstelveen kunnen zich hier voor aanmelden. Op donderdag 30 november zal er weer worden geschaakt in de Bibliotheek Amstelland. Na een korte workshop mag de jeugd het in een simultaan opnemen tegen tweevoudig Nederlands Jeugdkampioen Hing Ting Lai. Speciale dank gaat uit naar de Gemeente Amstelveen en het Sportbedrijf Amstelveen die opnieuw hun medewerking hebben toegezegd en daarmee ook het belang van de schaakweek onderstrepen. De 1ste editie van de Schaakweek Amstelveen  in 2015 heeft er voor gezorgd, dat veel jonge kinderen in aanraking met deze fascinerende denksport zijn gekomen. Zo worden op veel Amstelveense basisscholen al schaaklessen gegeven en is het ledenaantal van SV Zukertort ruimschoots verdubbeld van zo’n 40 naar meer dan 80 jeugdleden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.