Bijgewerkt: 18 mei 2024

Het verhaal van de Wilhelminaschool groeit

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / Ben Oostdam
14-06-2011

Hoeveel Amstelveners kunnen zich de Wilhelminaschool nog herinneren? De redactie van Amstelveenweb kon ook niet veel informatie vinden. En toen kwam er op 13 juni 2011 ook nog een e-mail van Leen Kieft uit Amstelveen: 'Ik zat van1939 tot 1947 op de oude Wilhelminaschool. Wat ik zoek, is een foto van mijn oude school, waar ik heel veel herinneringen aan heb. Graag een reactie.'

Dat is makkelijker gezegd, of gevraagd, dan gedaan, want in het Amstelveenweb archief zaten alleen maar twee foto’s van 1917 en 1918 van twee klassen, dat was alles. Door wat dieper te graven in het zwarte gat van het Internet, kwam een naam steeds naar voren: Oostdam.

Toen herinnerde de redactie zich de e-mail uit begin 2010 van de heer Bernard Lodewijk Oostdam (1932) vanuit de USA, Pennsylvania. Hierin meldde hij, dat zijn vader, Bernardus Laurentius Oostdam, jarenlang de Hoofdmeester van de Wilhelminaschool in Amstelveen was geweest.

Wilhelminaschool  Amstelveen
(Bron B. Oostdam - 2011)

De leraren van de Wilhelminaschool in 1951. Vlnr.: Zeilstra, Kuipers, van Doesburg, Beek, van Wichen en Bernardus Oostdam


De foto’s waren door de redactie al bewerkt, maar een verhaal was nog niet geschreven. Dus bleef de informatie in het archief ‘hangen’. Dus na de- mail van Leen Kieft, toch weer gesnuffeld in het Amstelveenweb archief en in de boeken gedoken. Waar stond vroeger de Wilhelminaschool en waar is de school nu? Op het Internet kun je heel veel zaken vinden, maar het is jammer dat heel veel mensen, die nog in leven zijn, de verhalen nog in hun hoofd hebben.

Wilhelminaschool  Amstelveen
(Bron B. Oostdam - 2011)

Een krantenfoto uit 1955. In de stenen wand van de hal van de nieuwe Wilhelminaschool staat in het marmer uitgehouwen te lezen: 'De Wilhelminaschool van de Hervormde Schoolvereniging te Nieuwer-Amstel werd naar dit gebouw overgeplaatst 3 Juli 1955." Er boven staat afgebeeld het Hugenotenkruis met eronder de spreuk: 'Christ avant tout' - 'Christus bovenal'


Dus wat ze weten, komt niet, of per toeval op een website te staan en kan zo met de rest van de wereld worden gedeeld. Dat is ook één van de belangrijkste doelen van Amstelveenweb: verhalen van ouders, of familieleden opschrijven en op de website publiceren. Zo worden de al lang verborgen gebeurtenissen weer beschreven en gedocumenteerd. Een verloren gewaande tijd komt weer tot leven.

Gelukkig was ‘Meester Oostdam’ een verwoed verzamelaar en heeft hij alle mogelijke persoonlijke documenten bewaard. Hierdoor is het in 2011 mogelijk geworden, dat een ieder een kijkje kan nemen in de geschiedenis van deze Amstelveense school.

Toen de heer Bernardus Oostdam in 1985 overleed, heeft zijn zoon een metalen hutkoffer geërfd, waar alle documenten en foto’s van zijn vader werden bewaard. De koffer werd in een naastgelegen schuur te staan, waar op 5 september 2006 een felle brand uitbrak. Veel materiaal ging verloren en sommige foto’s zijn door het vuur, of bluswater gehavend.

Toen heeft Ben Oostdam besloten de foto- en documentencollectie van zijn vader in te scannen en aan zijn zeer uitgebreide website toe te voegen. De meeste foto’s werden op de nieuwe locatie van de Wilhelminaschool aan de Benderslaan 2 gemaakt in de jaren 1955-1965, waar Meester Oostdam- voormalig Hoofd der School, werkte tot aan zijn pensionering in 1965.

Het palet  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Aan de Benderslaan 2 staat nu basisschool 'Het Palet-Zuid'


Dus het verhaal van de Wilhelminaschool voor wat Meester Oostdam betreft, gaat tot 1965. Hopelijk heeft u zelf na het lezen nog aanvullingen van vóór of na die tijd. Over ‘juffen’ en ‘meester’, foto’s, verhalen. Stuur het naar : redactie@amstelveenweb.com, zodat nòg meer mensen een terugblik krijgen in het verleden van deze historische school. Lees ook het verhaal: De WilhelminaschoolAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.