Bijgewerkt: 1 november 2024

Het vervolg van de OveropIBAN-campagne

Nieuws ->

Bron: OveropIBAN
22-01-2013

Nederland moet meer haast maken met invoering van IBAN

Achtergrond van de overgang op IBAN (International Bank Account Number) is, dat Europa op weg is naar een gezamenlijke betaalmarkt (SEPA: Single Euro Payments Area). Naast de omzetting van het huidige rekeningnummer naar IBAN worden ook betaalmiddelen als overschrijvingen en incasso’s aangepast.

Als bedrijven niet binnen uiterlijk anderhalf jaar hun administratie, software en bedrijfsvoering hierop hebben aangepast, kunnen zij straks geen gebruik meer maken van het girale betalingsverkeer.

Het Nationaal Forum voor de SEPA-migratie (NFS) roept alle betrokken partijen om de deadlines van het nationaal migratieplan te respecteren. Extra inspanningen van koepels, brancheorganisaties, banken en softwarehuizen zijn nodig om het MKB te helpen zo snel mogelijk op IBAN over te gaan.

iban Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Screenshot van de overopiban applicatie op een smartphone. Het rekeningnummer is een willekeurige cijferreeks, dus het gegenereerde IBAN nummer is ook een niet bestaand rekeningnummer geworden


Het midden- en kleinbedrijf en ook middelgrote bedrijven zijn nog weinig gevorderd met de overgang op IBAN. Zij lijken pas in de tweede helft van 2013 te willen migreren, maar lopen dan het risico in een file te komen voor de ondersteuning van hun bank en softwareleveranciers. Voor een snellere overgang is van belang dat banken ervoor zorgen dat de omgeving voor het internetbankieren standaard op IBAN wordt gezet. Het NFS roept banken op een zo groot mogelijk deel daarvan in april 2013 gereed te hebben.

Ook is het van belang om indien nodig tijdig de ondersteuning van banken en softwareleveranciers in te schakelen. Op http://www.overopiban.nl/ is voor bedrijven en organisaties een checklist te vinden met de te nemen acties.


In deze animatie wordt uitgelegd hoe IBAN, het langere rekeningnummer is opgebouwd

De IBAN-migratie wordt in Nederland begeleid door het NFS. In het Nationaal Forum SEPA-Migratie zitten vertegenwoordigers van banken, bedrijven, consumenten, overheden, softwareleveranciers en andere organisaties. Zij maken afspraken over de migratie van de Nederlandse betaalmarkt.

Acceptgiro: aanpassing aan gebruik IBAN, uitfasering uiterlijk 2019

Het gebruik van de (papieren) acceptgiro is de afgelopen jaren sterk afgenomen, onder meer doordat steeds meer acceptgiro’s elektronisch worden afgehandeld. Ook zijn er (digitale) alternatieven op de markt. Niettemin voorziet de acceptgiro nog altijd in een duidelijke maatschappelijke behoefte.

Daarom zal de acceptgiro, evenals de overschrijving en de incasso, aangepast worden aan de nieuwe Europese (SEPA-)standaarden. Op deze manier kan de acceptgiro straks ook met het (langere) rekeningnummer IBAN worden gebruikt.

IBAN Amstelveen
(Bron OveropIban - 2013)

Migratieschema,welke bedrijven en wanneer overgaan op IBAN?


Het NFS verwacht, dat de papieren acceptgiro tot uiterlijk 1 januari 2019 nodig zal blijven. Voor die tijd worden er voor gebruikers aanvaardbare alternatieven ontwikkeld. Het NFS zal periodiek het gebruik, de kosten en de maatschappelijke behoefte van de acceptgiro monitoren.

Wat is mijn IBAN nummer?

Met de IBAN BIC Check vindt u van een Nederlands rekeningnummer de bijbehorende IBAN en BIC. U vult bij de IBAN BIC Check simpelweg een rekeningnummer in, vervolgens verschijnen het IBAN en de BIC in beeld. Ook werden gratis overopIBAN-apps voor de smartphones ontwikkeld: voor iPhone voor Android en voor Windows Phone. Het IBAN van een Nederlands rekeningnummer bestaat uit 18 tekens (cijfers en letters) en het rekeningnummer komt er altijd in voor. Bijvoorbeeld: NL11RABO0123456786


Update 22 januari 2013

Helaas zijn er valse e-mailberichten in omloop, waarin wordt verwezen naar de overgang op IBAN, zogenaamd namens de banken, de Nederlandse Vereniging van Banken, De Nederlandsche Bank of het Nationaal Forum SEPA-migratie. In de e-mail wordt gevraagd om door te klikken naar een (nep) website of een document te openen.

Dit zou bijvoorbeeld nodig zijn om u over te kunnen zetten op IBAN. De banken zullen u echter nooit dit soort e-mails sturen. Voorkom schade en verwijder deze (zogeheten phishing) mails dan ook direct, ook uit de prullenbak van uw computer. Klik dus geen links aan en open ook geen bijlagen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.