Bijgewerkt: 10 januari 2025

Het winterseizoen

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikipedia/Amstelveenweb
22-12-2019

De decemberzonnewende, is de zonnewende die elke december voorkomt - typisch op 21 december, en kan ± 1 dag variëren volgens de Gregoriaanse kalender. Op het noordelijk halfrond is de decemberzonnewende de winterzonnewende, terwijl het op het zuidelijk halfrond de zomerzonnewende is. Het is ook bekend als de zuidelijke zonnewende.

De Gregoriaanse kalender is de kalender die in het grootste deel van de wereld wordt gebruikt. Hij is genoemd naar paus Gregorius XIII, die hem in oktober 1582 invoerde. De kalendersprongen maken het gemiddelde jaar 365,2425 dagen lang, ongeveer het tropische jaar van 365,2422 dagen dat bepaald wordt door de omwenteling van de aarde rond de zon. De regel voor schrikkeljaren is: Elk jaar dat precies deelbaar is door vier is een schrikkeljaar, behalve jaren die precies deelbaar zijn door 100, maar deze eeuwjaren zijn schrikkeljaren als ze precies deelbaar zijn door 400.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2019)

Paus Gregorius XIII (1502 - 1585), geboren Ugo Boncompagni, was hoofd van de katholieke kerk en heerser over de pauselijke staten van 13 mei 1572 tot zijn dood in 1585. Hij is vooral bekend als opdrachtgever en naamgever van de Gregoriaanse kalender, die tot op de dag van vandaag de internationaal aanvaarde burgerkalender is


Een zonnewende of solstitium, ook wel solstitium genoemd (Latijn voor 'stilstand van de zon'), vindt twee keer per jaar plaats - in geografische breedtegraden buiten de tropen wordt op deze datum de laagste of hoogste middagzonpositie bereikt. Op de winterzonnewende - op 21 of 22 december op het noordelijk halfrond van de aarde - bereikt de zon haar laagste middaghoogte boven de horizon. Op de zomerzonnewende - op 20, 21 of 22 juni - bereikt het zijn hoogste hoogte in de breedtegraden boven de Kreeftskeerkring.



Op het zuidelijk halfrond zijn de omstandigheden omgekeerd, in de zomer is het daar winter op het noordelijk halfrond. In 2018 stond de zon op 21 december om 23.23 uur in de winter, in 2019 is de winterzonnewende op 22 december om 05.19 uur in de winter. In de loop van een tropisch jaar bereikt de zon op een zonnewende haar grootste afstand ten noorden of ten zuiden van de hemelevenaar. Na het passeren van deze punten van extreme declinatie - het zomer- en winterpunt - nadert zijn schijnbare beweging langs de ecliptica weer de hemelevenaar. De twee omkeerpunten worden daarom ook wel zonnewendes genoemd en worden, afhankelijk van het halfrond, zomer- of winterzonnewende genoemd. Samen met de equinoxen (nachteveningen) beëindigen ze de astronomische seizoenen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.