Bijgewerkt: 28 maart 2024

Het wordt eenvoudiger om een huis te bouwen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
26-06-2015

Het wordt voor particulieren eenvoudiger om een huis op een vrije kavel te realiseren, of een oud gebouw te transformeren naar een eigen woning. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) geeft eigenbouwers meer vrijheid bij het ontwerpen van de woning en om de hoogte van de plafonds, of de omvang van badkamer, of toilet te bepalen. Dit staat in het gewijzigde bouwbesluit dat per 1 juli 2015 van kracht is. De wijzigingen worden vandaag gepubliceerd in de Staatscourant.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Fundering van een woonhuis


De eisen voor nieuwe studentenhuisvesting en zorghuisvesting worden ook vereenvoudigd. Zo vervalt de verplichting, dat er een balkon, of tuin aanwezig moet zijn. Een afsluitbare berging moet geschikt zijn voor fietsen en/of scootmobielen. Voor een studentenwoning wordt de minimale oppervlakte teruggebracht van 18 naar 15 m². Hierdoor wordt het makkelijker voor investeerders om nieuwe huisvesting voor studenten en ouderen te realiseren.

In samenspraak met organisaties van gehandicapten zijn verder de voorschriften voor de toegankelijkheid van nieuwe gebouwen met een publieksfunctie (zoals een voetbalstadion, bioscoop, of theater) aangescherpt. De hoofdingang hoort altijd rolstoeltoegankelijk te zijn. Voor de ruimte binnen in zo’n gebouw moet voortaan 80% toegankelijk zijn, voor winkels wordt dat 60%. Waar deze eisen technisch niet mogelijk zijn, blijft de huidige eis van 40% gelden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.