Bijgewerkt: 21 juli 2024

Historicus Ewoud Kieft over oorlogsenthousiasme

Nieuws -> Uithoorn

Bron: Bibliotheek Amstelland
17-10-2014

Dit jaar is het 100 jaar geleden, dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak - een aangrijpende gebeurtenis die wereldwijd wordt herdacht. Op 29 oktober 2014 vertelt schrijver en historicus Ewoud Kieft over het verbijsterende enthousiasme, waarmee in 1914 een groot deel van de bevolking de nieuwe grote oorlog tegemoet zag.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

Met de klok mee van boven: De nasleep van beschietingen tijdens de Slag van de Somme, Mark V tanks steken de Hindenburglinie, HMS Irresistible zinkt na het raken van een mijn in de Dardanellen, een Britse Vickers machinegeweer eenheid draagt gasmaskers tijdens de Slag van de Somme , Albatros D. III vliegtuigen van Jagdstaffel 11


Tussen 25 juli en 5 augustus 1914 waren de straten en pleinen van de Europese hoofdsteden gevuld met honderdduizenden opgewonden mensen. Wat velen al jaren hadden zien aankomen, werd nu werkelijkheid: er zou een grote oorlog komen. Gek genoeg vervulde, dat een belangrijk deel van de bevolking met grote verwachtingen, opluchting of zelfs enthousiasme.

Het ging om de gehele Europese culturele elite van dat moment: kunstenaars, wetenschappers, schrijvers en journalisten. Hoe kon het dat duizenden intelligente en sociaal geëngageerde mensen veranderden in militante, oorlogsverheerlijkende radicalen? En hoe ging het tijdens de oorlog verder met hen, toen ze eenmaal het ware gezicht van het industriële massageweld onder ogen moesten zien?

Foto Amstelveen
(Bron Bibliotheek Amstelland - 2014)

Historicus Ewoud Kieft (1977)


Ewoud Kieft wordt gezien als de belangrijkste Nederlandse jonge historicus van dit moment(bron: Historisch Nieuwsblad). Op 29 oktober komt hij naar de bibliotheek Uithoorn. Daar kunt u van 20.15 uur tot 22.00 uur luisteren, vragen stellen en meepraten over dit opvallende verschijnsel van  ‘oorlogsenthousiasme’. Entreeprijs is € 7,50 en voor pashouders € 5,00. Reserveren kan online via www.debibliotheekamstelland.nl of in een van de Amstelland bibliotheken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.