Bijgewerkt: 22 januari 2025

Hoeveel slimme apparaten heeft u in huis?

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
04-02-2020

Bijna drie kwart (73%) van de Nederlanders van 16 tot en met 65 jaar zeggen één of meerdere slimme apparaten in huis te hebben. Gemiddeld hebben zij 3,3 slimme apparaten. Ruim een kwart (27%) zegt er geen te hebben. Wanneer wij het percentage meenemen dat aangeeft géén slimme apparaten in huis te hebben, dan is het overall gemiddelde aan slimme apparaten in huis van Nederlanders van 16 tot en met 65 jaar 2,4. Mannen zeggen gemiddeld 2,9 slimme apparaten in huis te hebben, vrouwen 1,9. Hoe jonger men is, hoe meer slimme apparaten men in huis heeft; jongeren (16 t/m 34 jaar) zeggen gemiddeld 2,9 slimme apparaten in huis te hebben, 35 tot en met 49 jarigen 2,4 en 50 t/m 65 jarigen 1,7. – staat in het rapport Slimme apparaten (pdf 25 pagina’s).



Internet of Things (IoT), het internet van de dingen (ivd) is een systeem van onderling verbonden computerapparatuur, mechanische en digitale machines, objecten, dieren of mensen die zijn voorzien van unieke identificatiemiddelen (UID's) en de mogelijkheid om gegevens via een netwerk over te dragen zonder dat interactie tussen mens en computer nodig is. De definitie van het internet van de dingen is geëvolueerd door de convergentie van meerdere technologieën, real-time analyse, machinaal leren, goederensensoren en ingebedde systemen. Traditionele velden van ingebedde systemen, draadloze sensornetwerken, controlesystemen, automatisering (inclusief huis- en gebouwautomatisering) en andere dragen allemaal bij aan het mogelijk maken van het internet van de dingen. In de consumentenmarkt is IoT -technologie het meest synoniem voor producten die betrekking hebben op het concept van de 'slimme woning', waaronder apparaten en toestellen (zoals verlichtingsarmaturen, thermostaten, beveiligingssystemen en camera's in huis, en andere huishoudelijke apparaten) die een of meer gemeenschappelijke ecosystemen ondersteunen en kunnen worden bestuurd via toestellen die met dat ecosysteem verbonden zijn, zoals smartphones en slimme luidsprekers.

Er bestaat een aantal ernstige zorgen over de gevaren in de groei van het IoT, met name op het gebied van privacy en veiligheid, en dus ook over de maatregelen die de industrie en de overheid nemen om deze risico's aan te pakken. Het aantal slimme apparaten in Nederland groeit. Acht op de tien mensen die thuis slimme apparaten hebben, zijn zich ervan bewust dat deze apparaten gehackt kunnen worden. Toch handelen de meeste mensen daar niet naar. Zo stelt meer dan de helft van de Nederlanders updates uit of vergeet zij updates uit te voeren, blijkt uit nieuw onderzoek. 'Deze houding geeft criminelen de gelegenheid digitaal bij je in te breken en gegevens te stelen,' stelt Mona Keijzer staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Daarom voert het ministerie de campagne ‘Doe je updates’.

Foto Amstelveen
(Foto Martijn Beekman/Ministerie EZ - 2018)

Mona Keijzer (CDA) staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat


Bijna driekwart van de Nederlanders heeft een of meerdere slimme apparaten in huis, zoals een smart tv, slimme thermostaat of slimme speaker. 'Hoewel mensen weten dat slimme apparaten gehackt kunnen worden, gaan zij te vrijblijvend om met updates', zegt staatssecretaris Mona Keijzer. Uit het onderzoek blijkt dat mensen hun slimme apparaten niet updaten, omdat zij daar geen tijd voor of zin in hebben of omdat zij het gedoe vinden. (Of ze het niet weten dat ze de apparaten vaak zelf handmatig moeten updaten). Ik wil dat mensen zichzelf beter beschermen tegen internetcriminelen. Daarom roept de campagne op slimme apparaten in huis direct te updaten en geven we daarover tips. Tegelijkertijd werk ik aan een wetsvoorstel om updates te verplichten.'

Het kan iedereen overkomen. Eén op de zes Nederlanders verwacht niet dat internetcriminelen via hun slimme apparaten digitaal zullen inbreken, zo komt uit het onderzoek naar voren. Zij denken dat hun data niet interessant is. “Dat is een misvatting. Naar jouw privégegevens zijn internetcriminelen wel degelijk op zoek,” bevestigt onderzoeker en cyberveiligheidsexpert Chris van ’t Hof. 'Met een scan van je ID-bewijs kunnen zij bijvoorbeeld een auto op jouw naam huren.'

Chris van ‘t Hof drukt mensen op het hart hun slimme apparaten altijd direct te updaten. 'Naast nieuwe functies bevatten updates vaak belangrijke beveiligingsoplossingen. Installeer je die niet, dan raakt de software verouderd en kunnen criminelen via fouten in verouderde software digitaal bij je inbreken. En zo je gezin begluren, privégegevens stelen of je apparaat kapotmaken. Door software-updates direct te installeren, verklein je de kans daarop.'

De Rijksoverheid consulteert op dit moment over een wetsvoorstel in navolging van Europese regelgeving. Het voorstel is om verkopers te verplichten om software- en beveiligingsupdates aan te blijven bieden voor slimme apparaten, zoals smart tv’s, printers, camera’s, babyfoons en slimme horloges. Consumenten kunnen slimme apparaten daardoor langer en veiliger gebruiken. Twee derde van de mensen die slimme apparaten gebruikt vindt het een goed idee dat het kabinet het aanbieden van software- en beveiligingsupdates op slimme apparaten wil verplichten, blijkt uit onderzoek. Het aantal slimme apparaten in Nederland groeit. Toch weet niet iedereen wanneer zij met een slim apparaat te maken hebben. Vier op de tien Nederlanders blijkt zelfs meer slimme apparaten te hebben dan zij dachten. De populairste slimme apparaten in huis zijn:

Top 5 slimme apparaten: Smart tv (54,4%), (netwerk) Printer (46,6%), Slim horloge (24,7%), Slimme (bluetooth) speaker (23,7%), Slimme thermostaat (20,5%). Voor meer informatie over de Doe je updates-campagne, ga je naar www.doejeupdates.nl  Hier staan ook tips om het updaten van je slimme apparaten makkelijker te maken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.