Bijgewerkt: 24 juli 2024

Hoge onderscheiding voor Mariska Hofman-Gáspár

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
17-03-2010


Dr. Iván Udvardi, de ambassadeur van de Republiek Hongarije in Nederland, organiseerde een feestelijke bijeenkomst in het gebouw van de ambassade in den Haag op dinsdagmiddag 16 maart 2010. De reden was om het Gouden Kruis van Verdienste van de Republiek Hongarije aan mevrouw Mariska Hofman-Gáspár uit te reiken.

Mariska Hofman-Gáspár is in 1910 geboren te Gödöllő in Hongarije. Als meisje van 12 kwam zij naar Nederland, waar zij opgroeide in een pleeggezin. In haar 100ste levensjaar is zij nog steeds een uitgesproken persoonlijkheid, die niet onopgemerkt is gebleven in binnen- en buitenland.

Mariska Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Mariska Hofman- Gáspár wordt begeleid naar Den Haag door haar dochter Mariska


Mariska Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Voor het officiële deel van het programma begint, praat ambassadeur de heer Udvardi met Mariska


Mariska Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De heer Vilmos Szabó staatsecretaris overhandigt de onderscheiding aan Mariska


Zij was leerling bij kunstschilder Piet van Wijngaerdt en sinds 1956 lid van de kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken. In 1958 ontving zij een beurs van de kunstfederatie voor een studiereis naar de Ardèche in Frankrijk. Nadien maakte zij vaker studiereizen naar Frankrijk en Italië. Mariska Hofman gaf twintig jaar lang tekenles op middelbare scholen in Amsterdam.

Vanaf 11 februari tot 7 maart 2010 had ze een zeer goed bezochte tentoonstelling in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen, welke nog met een week werd verlengd, wegens het grote succes. Gedurende haar schilderend leven, heeft ze meer dan 500 schilderijen geschilderd. Uit deze uitgebreide collectie, werden met name haar landschap schilderijen gepresenteerd aan het publiek.

Mariska Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Mariska Hofman- Gáspár is overmand door haar emoties


Mariska Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De heer dr. Iván Udvardi, de ambassadeur van Hongarije, spreekt in zijn toespraak over zijn waardering voor de kunstenares


De feestzaal van de ambassade liep langzaam vol met genodigden, die het moment konden meemaken, dat de 100 jarige kunstenares het Gouden Kruis Orde van Verdienste kreeg overhandigd. Dit zou gebeuren door Vilmos Szabó, staatsecretaris van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Hongarije, die toevallig in Den Haag was voor een officieel bezoek.

Mariska Hofman-Gáspár kreeg de hoge onderscheiding, omdat ze zo veel heeft gedaan, om de Hongaarse cultuur in Nederland populair te maken en voor haar jarenlange werk als kunstschilder. Zij kreeg eindelijk ook erkenning van de Hongaarse kant.

Mariska Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Mariska Hofman- Gáspár de 100 jarige kunstschilderes woont al 88 jaar in Nederland, maar het jaar 2010 zal zij en haar familie nooit vergeten. Een prachtige tentoonstelling georganiseerd in Amstelveen en een paar weken daarna krijgt ze een hoge onderscheiding van de Republiek Hongarije
Na de eerste uitreiking werd mevrouw Ágnes Csanády opgeroepen door de ambassadeur. Zij is de grote organisator en tweede secretaris van de Hongaarse Federatie (Hollandiai Magyar Szövetség) in Nederland. De Federatie vertegenwoordigt organisaties van Nederlanders van Hongaarse oorsprong in Nederland. Zij coördineert culturele en sociale activiteiten en zorgt, dat de Hongaarse tradities en de taal, 1500 km ver van het vaderland, behouden blijven.

Csanady Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Staatsecretaris Szabó overhandigt aan Ágnes Csanády het Gouden Kruis van Verdienste van de Republiek Hongarije


Csanady Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Familieleden en vrienden van de gedecoreerden volgen in de zaal van de ambassade de gebeurtenissen


Mevrouw Csanády kreeg ook het Gouden Kruis van Verdienste van de Republiek Hongarije voor haar werkzaamheden voor de Hongaren in Nederland. In de Hongaarse Crèche en School in Den Haag doet ze heel veel voor de kinderen van Hongaren, die  in Nederland wonen en werken.

Ze organiseert daar workshops, zoals de Hongaarse tradities, vakantie, natuur, het ontwikkelen van taalkennis, maar er is ook een workshop Hongaarse volksdans, inheemse spelletjes, volksmuziek en volksliederen cursus.

Csanady Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Ágnes Csanády en haar man luisteren naar de toespraak van de ambassadeur


Csanady Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Vlnr staand.: De heer Csanády, dr. Csilla G. Torday cultureel adviseur van de Hongaarse ambassade, dr. Iván Udvardi, de Hongaarse ambassadeur, Vilmos Szabó staatsecretaris Buitenlandse Zaken, Ágnes Csanády, Mariska Hofman en haar moeder Mariska Hofman-Gáspár


Dat de twee Hongaarse dames op deze prachtige eerste lentedag in Nederland een hoge Hongaarse onderscheiding hebben gekregen, hadden ze totaal niet verwacht. De bijeenkomst was daarom niet alleen een gezellig samenzijn, maar bracht een geweldig verrassing, die door Amstelveenweb werd vastgelegd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.