Bijgewerkt: 26 november 2022

Honderd elektrische taxi's voor de Amsterdamse ouderen

Nieuws -> Informatief

Bron: Connexxion
26-02-2015

Connexxion gaat vanaf maandag 1 maart 2015 met honderd Nissans e-NV200 Evalia rijden binnen het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) in de hoofdstad. Nergens in Nederland worden voor dit soort taxivervoer zo veel elektrische taxi’s ingezet.

Het AOV is Aanvullen Openbaar Vervoer voor Amsterdamse 75-plussers en mensen met een beperking voor wie reizen met OV niet, of nauwelijks mogelijk is. In dit van deur-tot-deur taxivervoer wordt samen gereisd en het is bedoeld voor sociale en recreatieve doeleinden. Dagelijks maakt Connexxion voor dit vervoer in Amsterdam  zo’n 2800 tot 2900 ritten.

Vanaf maandag worden ongeveer 900 ritten per dag elektrisch gereden. Door de elektrische taxi’s wordt de uitstoot van CO2 op jaarbasis met 417 ton verminderd. Ook de hoeveelheid fijn stof wordt zeer aanzienlijk teruggedrongen. Daarmee wordt een grote bijdrage geleverd aan een schoner milieu en dus een grotere leefbaarheid in de stad. Bovendien betekent het een besparing van 200.000 liter brandstof per jaar.

Foto Amstelveen
(Foto Connexxion - 2015)

Een van de e-taxi's van Connexxion


Commercieel directeur van Connexxion Eric van Eijndhoven is enthousiast:  ‘De inzet van deze honderd emissieloze taxi’s in Amsterdam  is weer een zeer belangrijke stap in de realisatie van Connexxion’s ambitie om de duurzaamste vervoerder van Nederland te zijn. De uitstoot van CO2, en NOx wordt door de inzet van deze elektrische voertuigen met 38% procent teruggedrongen. Wij zijn trots dit in Amsterdam te kunnen doen en investeren zelf stevig in de realisatie hiervan.’

Reizigers treffen weliswaar een ander voertuig aan, maar aan de buitenkant blijft de herkenbare stijl zichtbaar. Daarbij ervaart de reiziger straks een praktisch geluidloze rit. De voertuigen zijn geschikt voor vier passagiers. De Nissans e-NV200 worden in eerste instantie voor een jaar ingezet. Tijdens de proef wordt onderzocht, of de actieradius en de oplaadtijd gedurende het hele jaar en onder alle weers- en verkeersomstandigheden voldoende zijn voor dit type vervoer. De wagens worden opgeladen op de eigen terrein van Connexxion. Chauffeurs volgen momenteel een speciale cursus om zo efficiënt mogelijk met het voertuig te rijden.

Amsterdam Duurzaam

‘Steeds meer bedrijven stappen met indrukwekkende aantallen voertuigen over op elektrisch vervoer.’ aldus Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid Amsterdam. ‘Het Aanvullend Openbaar Vervoer zorgt ervoor, dat iedereen zich in heel Amsterdam kan verplaatsen en vanaf nu door Connexxion ook voor een flink deel uitstootvrij. Investeringen en initiatieven die zorgen voor een schonere lucht voor alle Amsterdammers kan de stad alleen maar toejuichen. Door deze keuze van Connexxion heeft Amsterdam er weer een vooruitstrevende partij bij die het elektrische koploperschap van de stad bevestigt.’

Amsterdam wil haar koploperpositie op het gebied van elektrisch rijden behouden en streeft naar zoveel mogelijk uitstootvrij verkeer in 2025. De stad neemt een voorbeeld aan Amsterdammers en bedrijven die laten zien dat duurzaamheid financieel en maatschappelijk loont. Kijk voor meer informatie op: www.amsterdam.nl/duurzaam

Nissan e-NV200

De Nissan e-NV200 is de tweede volledig elektrisch aangedreven auto die Nissan aanbiedt en is naast de Evalia ook beschikbaar als licht bestelwagen. Het voertuig deelt zijn aandrijflijn met de Nissan LEAF, ‘s werelds bestverkochte elektrische auto, waarvan er wereldwijd al meer dan 130.000 zijn verkocht.

Met de volledig elektrische e-NV200 introduceert Nissan niet alleen de bekroonde emissievrije aandrijftechniek op de bedrijfsautomarkt, maar biedt het ook een praktisch alternatief voor dieselvoertuigen. Dit is de toekomst van stedelijke mobiliteit. De Nissan e-NV200 biedt emissievrije mobiliteit voor taxibedrijven en andere ondernemingen. Dat heeft een positief effect op de luchtkwaliteit in steden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.