Bijgewerkt: 5 december 2022

Hoog slagingspercentage Wajong project

Nieuws -> Informatief

Bron: Martijntje Hesselink
02-07-2010

Op donderdag 1 juli 2010 vond voor de eerste maal de diploma-uitreiking plaats van de deelnemers aan het Wajongproject van het Ronald McDonald Leerwerkbedrijf in samenwerking met het ROC van Amsterdam, ISS Facility Services en De Werkmeester.

In dit traject krijgen jongeren met een Wajong uitkering de mogelijkheid om te anticiperen op de arbeidsmarkt door een uniek project van het Ronald McDonald Leerwerkbedrijf. De deelnemers krijgen college, werkervaring en persoonlijke begeleiding op één locatie. Dit is uitzonderlijk in Nederland.

Door de intensieve begeleiding op zowel werk, onderwijs en sociaal gebied, wordt de uitval geminimaliseerd. Het eerste bewijs hiervoor werd al geleverd op 1 juli jongstleden. Van de 25 jongeren die in februari 2010 zijn begonnen, hebben afgelopen maand 20 jongeren hun examen gedaan, waarvan 18 donderdag ook daadwerkelijk hun diploma hebben ontvangen.

Wajong Amstelveen
(Foto Ronald McDonald - 2010)

Deelnemers van het Wajongproject van het Ronald McDonald Leerwerkbedrijf


Het Wajongproject is een tweejarig traject. De deelnemers hebben de eerste werkleerperiode van 6 maanden afgesloten met het behalen van hun MBO AKA A1 diploma. Zij vervolgen het traject om uiteindelijk een niveau 2 diploma te behalen waarmee zij mogelijkheden hebben op de arbeidsmarkt

De diploma’s werden uitgereikt door de betrokken partijen het Ronald McDonald Centre, ROCvA, ISS Facility Services en het UWV.

Adri Bleeker, Algemeen directeur Ronald McDonald Centre, vertelde hoe hij de groep deelnemers had ervaren. “In het begin was het geen groep, maar verschillende individuen die niet heel erg gemotiveerd waren en weinig vertrouwen in zichzelf hadden.

Ook buitenstaanders hadden hun vraagtekens bij het werken met jongeren met een Wajong uitkering. Wij hadden dat niet! En nu zijn jullie één groep en weten wat jullie kunnen. En vooral een groep die met enthousiasme aan het werk is bij het Ronald McDonald Centre. Wij zijn blij dat jullie onze collega’s zijn en we zijn trots op jullie!”

Ronald Boesjes, Commercieel directeur ISS, was blij verrast over de interesse van de deelnemers in het facilitaire vak. Hij liet enthousiast weten dat voor hen een goeie baan bij ISS, onder andere in de beveiliging, in het verschiet ligt.

Versterking arbeidsmarktpositie Wajongeren

Nederland telt ruim 180.000 Wajong-uitkeringsgerechtigden. Wajongeren zijn mensen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar met een structurele fysieke en/of verstandelijke beperking, waarvan vaststaat dat ze deze reeds hadden voor hun 17de levensjaar.

Een groot deel van deze groep verdient graag zijn eigen geld met een regulier werk. Maar de afstand tot de arbeidsmarkt is voor deze groep vaak groot. Door de bijzondere samenwerking tussen de partijen wordt de positie van de Wajongeren op de arbeidsmarkt aanzienlijk versterkt.

De rol van de vier partijen

Zowel de praktijk als theoretische gedeelte wordt gevolgd in het Ronald McDonald Centre. De opleiding Facilitaire Dienstverlening wordt aangeboden door het ROC van Amsterdam. De Werkmeester, een erkende job coach organisatie, is gespecialiseerd in het begeleiden van Wajongeren.

Gedurende het gehele traject worden de kandidaten dan ook begeleid door twee jobcoaches.. Ze leren hun plaats in de werkende samenleving kennen, maken zich de werknemers- en beroepsvaardigheden eigen en ontwikkelen hun persoonlijke eigenschappen. ISS gaat bij het Ronald McDonald Centre de schoonmaak, catering, beveiliging en het sanitair. Zij begeleiden de deelnemers op de werkvloer. De deelnemers zullen in de loop van 2 jaar stage lopen bij verschillende afdelingen binnen het Ronald McDonald Centre.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.