Bijgewerkt: 5 december 2022

'Hot Spot' in Panta Rhei

Nieuws -> Informatief

Bron: Theatergroep PlayBack
07-05-2010

Alcohol- en drugspreventie voor jongeren uit Amstelveen. Theatervoorstelling over de gevaren van drank- en drugsmisbruik

Op dinsdag 11 en woensdag 12 mei 2010 speelt theatergroep PlayBack drie keer de voorstelling 'Hot Spot' voor 160 tweedejaars VMBO-leerlingen van Scholengemeenschap Panta Rhei in Amstelveen. De voorstelling is onderdeel van een integrale aanpak door de gemeente van overmatig alcohol- en drugsgebruik door jongeren in Amstelveen, gericht op zowel preventie als handhaving.

Hotspot Amstelveen
(Foto PlayBack - 2010)

Een scène uit 'Hot Spot'


Hot Spot is een herkenbare en heftige voorstelling over de toenemende problematiek omtrent drank- en drugsmisbruik onder jongeren. PlayBack is gespecialiseerd in maatschappelijk betrokken theater voor jongeren en bereikte inmiddels meer dan 40.000 jongeren uit heel Nederland.

In Hot Spot vertelt Sunny over haar vriendengroep. Het is een verhaal over vrienden die zichzelf en elkaar steeds meer verliezen door hun constante zoektocht naar méér: de ultieme spanning en de ultieme kick waarbij een noodlottig einde onvermijdelijk is. Een voorstelling vol vragen over het ontdekken van je eigen grenzen, opkomen voor jezelf en druk van buitenaf.

Hot Spot is gemaakt voor jongeren van 12 jaar en ouder en speelt sinds januari 2008 op middelbare scholen door heel Nederland. Na afloop volgt een interactief gedeelte waarin PlayBack de jongeren uitdaagt tot een gesprek en ze uitnodigt op de spelvloer. Voor aanvullend lesmateriaal bij Hot Spot werkt PlayBack samen met professionele instanties, zoals GGD Hollands Noorden en Novadic-Kentron.

Ook vanuit de landelijke politiek is er interesse voor de voorstellingen. Lea Bouwmeester (Tweede Kamerlid PvdA): “Heel bijzonder vond ik het dat de jongeren uit de zaal naderhand zelf scènes mee mochten spelen om te laten zien hoe ze weerstand zouden bieden of hoe ze een vriend zouden weerhouden van gebruik. Uit deze oefening werd pijnlijk duidelijk hoe moeilijk het is.

De voorstelling heeft de jongeren echt tot nadenken aangezet: dat bleek uit de reacties om mij heen. Deze voorstelling werkt 100 keer beter dan een les of het verplicht lezen van een folder. Elke school zou jongeren naar een dergelijke voorstelling moeten sturen. De praktijk is immers de beste leerschool!”

Andere voorstellingen van PlayBack zijn o.a. 'Web' (over contact via internet) en Loveland (over seksualiteit en liefde). Eerder waren er voorstellingen over loverboys, schulden en zelfbeeld. Door het publiek op actieve wijze te betrekken geeft PlayBack jongeren inzicht in verhoudingen, gedrag en vooroordelen.

Kim Zonneveld (1979) is eindregisseur van Hot Spot. Ze werd in 2006 genomineerd als meest veelbelovende nieuwe theatermaker binnen de Serie Nieuwe Theatermakers van het Theater Instituut Nederland. Voor PlayBack regisseerde zij vorig jaar Loveland en Web.

Eindregie: Kim Zonneveld - Regie/script: Merel van Nes, Imke Donkers - Spel: Marlijn Bouman, Imke Donkers, Teun Jonas, Merel van Nes, Eva Schmetz, Marieke Simons, Bjorn de Wildt. Voor meer informatie zie: www.tgplayback.nl .Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.