Bijgewerkt: 24 maart 2023

Hotelkrapte in hoofdstad biedt kansen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
21-03-2008

Door André Gerritsen
Andre Gerritsen  Amstelveen

Door een toenemend gebrek aan hotelkamers- en locaties in de hoofdstad zal de vraag naar Amstelveense hotelkamers de komende jaren fors kunnen stijgen. Uit het hoofdstedelijke Hotelbeleid blijkt dat Amsterdam nu al kampt met onvoldoende kamercapaciteit, met name in vakantieperioden.

Tot 2015 wordt een groei van het aantal overnachtingen van gemiddeld vier procent per jaar verwacht, waardoor Amsterdam de komende jaren negenduizend nieuwe hotelkamers nodig heeft. Daarvan kan maar de helft (4.500) worden gerealiseerd.

Volgens VVD-raadslid Kees Noomen is het inspelen op de hoofdstedelijke hotelkrapte een unieke economische kans voor Amstelveen. „Een grote keten als bijvoorbeeld Holliday Inn zou een aanwinst kunnen zijn voor onze gemeente," stelt Noomen.

Amsterdam wil voor 2011 nieuwe plannen maken voor ongeveer zevenduizend extra kamers om de markt in balans te houden. Een deel van die kamers kan worden ontwikkeld op „geheel nieuwe locaties" waarbij eventueel ook aan Amstelveen kan worden gedacht.

Welwillend tegenover komst van hotelketens

Wethouder voor economische zaken (EZ), Jan-Willem Groot, staat welwillend tegenover de eventuele komst van hotelketens naar Amstelveen, maar wil geen enkele voorkeur uitspreken.

Jan-Willem Groot  Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Drs. Jan-Willem Groot (CDA), Wethouder Economische zaken en Werkgelegenheid


„Het klopt dat er momenteel meer vraag dan aanbod naar hotelkamers is in de stadsregio. Dat biedt zeker kansen, ook voor Amstelveen." Maar de CDA-wethouder geeft anderzijds aan dat Amstelveen momenteel geen actief wervings-beleid voert, als het gaat om de komst van bijvoorbeeld een aansprekend hotel.

„Het is natuurlijk de particuliere sector die moet willen investeren in Amstelveen. Wij staan open voor aanvragen en zullen die volgens het reguliere traject behandelen."

De gemiddelde kamerbezetting van hoofdstedelijke hotels is op dit moment de op één na hoogste in Europa. Door het tekort aan kamers vreest gemeente Amsterdam dat de bezoekersgroei in de stadsregio wordt beperkt en dreigen sterke prijsstijgingen, waardoor Amsterdam en omgeving minder aantrekkelijk zal worden voor buitenlandse zakenlieden en toeristen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.