Bijgewerkt: 22 januari 2025

Huurders tegen grootschalige verkoop van huurwoningen

Nieuws -> Informatief

Bron: Woonbond
23-12-2011

Woningcorporaties worden verplicht om 75 procent van hun huizenvoorraad te koop aan te bieden aan huurders. Dit voorstel is vrijdag 23 december 2011 besproken in de ministerraad. Huurders zijn echter tegen grootschalige verkoop van huurwoningen. Dit bleek onlangs uit een ledenraadpleging van de Woonbond.

De Woonbond vindt het onbegrijpelijk en zeer onverstandig, dat het kabinet maar liefst driekwart van de sociale huurwoningen in de uitverkoop wil doen. Huurders zitten helemaal niet te wachten om hun woning te kopen. Bovendien komen de meeste huurders met hun inkomen nooit in aanmerking voor een hypotheek.

In deze tijd is er geen behoefte aan meer woningen die te koop worden gezet, maar wel aan meer betaalbare huurwoningen. Woonbonddirecteur Ronald Paping: 'Als dit kabinet dan toch iets voor huurders wil doen, dan kan het beter afzien van de huurmaatregelen die de huurders hard raken in hun portemonnee.'

huurwoning  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Huurwoning te koop aangeboden


Uit de digitale ledenraadpleging die de Woonbond in oktober 2011 hield, blijkt dat ruim tweederde van de huurders tegen geforceerde verkoopprogramma’s is. De belangrijkste argumenten tegen die verkoop zijn het behoud van een brede sociale huursector en van voldoende betaalbare huurwoningen. Slechts iets meer dan 20 procent is voor het stimuleren van verkoop van huurwoningen.

Kabinet wil kleine sociale huursector

Het kabinet had al eerder aangekondigd, dat de verkoop van huurwoningen gestimuleerd zou moeten worden door de introductie van een kooprecht voor huurders en door de verkoop van pakketten sociale huurwoningen door corporaties. De regering wil op deze manier de sociale huursector verkleinen.

Maatregel zeer onverstandig

Aedes (vereniging van woningcorporaties) vindt de aangekondigde maatregel ook zeer onverstandig. Woningcorporaties zijn niet tegen verkoop, maar willen zelf kunnen bepalen welk deel van hun woningvoorraad ze aanbieden. Daarbij zijn er voorbeelden uit het buitenland waaruit blijkt dat massale verkoop zeer negatieve gevolgen heeft.

Groot Brittannië voerde bijvoorbeeld in 1980 het ‘Right to buy’ in. Daar bleef een marginale sociale huursector over, terwijl de vraag naar betaalbare huurwoningen toenam. En huurders met een laag inkomen die dankzij een lage koopprijs een eigen woning konden kopen, kwamen later in de financiële problemen toen ze de hypotheek niet meer konden opbrengen en hun woning vanwege achterstallig onderhoud onverkoopbaar bleek.

Geen hypotheek voor huurders

Vaak kunnen huurders bovendien geen hypotheek afsluiten. Uit onderzoek uit 2010 bleek, dat slechts 20% van alle huurders de financiële mogelijkheid had om de eigen huurwoning te kopen. Het afgelopen jaar zijn deze mogelijkheden nog verder verslechterd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.