Bijgewerkt: 22 december 2024

Huurders willen meer invloed op het beleid van de verhuurder

Nieuws -> Informatief

Bron: Woonbond
29-10-2014

Bijna 90 procent van de huurders denkt, dat meer zeggenschap van huurders misstanden bij corporaties en particuliere verhuurders kan voorkomen. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde uitkomsten van een ledenpeiling van de Nederlandse Woonbond. Ruim twee derde van de huurders wil ook meer zeggenschap. De Woonbond deed de ledenraadpleging naar aanleiding van de parlementaire enquête woningcorporaties en de vele schandalen in de corporatiesector die daar aan bod kwamen.

Huurdersorganisaties horen een stem te hebben in het beleid, dat de verhuurder voert. Dat is in de praktijk nu slecht geregeld. Zo geven Huurdersorganisaties aan, dat hun adviezen vaak niet worden overgenomen, dat ze te laat worden betrokken bij plannen van verhuurders en dat het moeilijk is om als vrijwilligers op te boksen tegen het professionele apparaat van de verhuurder.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2014)

Bijna 90 procent van de huurders denkt, dat meer zeggenschap van huurders misstanden bij corporaties en particuliere verhuurders kan voorkomen


‘Verhuurders zijn de huurder compleet uit het oog verloren bij hun beleid. Terwijl het wel gaat om het dak boven hun hoofd en de huur die zij betalen. Corporaties zijn voor 95 procent van hun financiën afhankelijk van huurders.’ stelt Ronald Paping, directeur van de Nederlandse Woonbond. ‘Het is tijd, dat huurders niet alleen betalen, maar ook eindelijk wat te bepalen hebben. Uit onze peiling blijkt, dat huurders dat ook willen.’ De Woonbond is van mening, dat de positie van huurders wettelijk veel sterker moet worden verankerd.

Huurdersorganisaties willen vooral meer te zeggen hebben over huurprijzen en huurverhogingen, onderhoud en investeringen en energiebesparing. Daarom willen ze een gelijkwaardige overlegpositie en instemmingsrecht over meer onderwerpen. De Woonbond vertegenwoordigt 1,6 miljoen hurende huishoudens via aangesloten huurdersorganisaties en huurders die persoonlijk lid zijn van de Woonbond.

Op 30 oktober 2014 komt de Parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties met het eindrapport over de misstanden in de corporatiesector. Paping: ‘De politiek moet lessen treken uit alle problemen die bij corporaties hebben gespeeld. Het verbeteren van de positie van huurders is daar een essentieel onderdeel van.’ De Tweede Kamer behandelt het onderzoeksrapport in december 2014.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.