Bijgewerkt: 28 februari 2024

Huurders zijn een groot deel van hun inkomen kwijt aan wonen

Nieuws -> Informatief

Bron: Woonbond
06-04-2019

Huurders van een woning besteden gemiddeld 38,1 % van hun inkomen aan wonen. Voor huiseigenaren ligt dat percentage, de 'woonquote', op 29 %. - meldt de Woonbond. Dat blijkt uit de op 4 april 2019 gepresenteerde cijfers van het WOON-onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gat tussen kopers en huurders is bovendien groter geworden. Het CBS geeft aan dat dat niet te verklaren is door inkomensverschillen, maar door een groter verschil in gemiddelde woonlasten.

Foto Amstelveen
(Foto Bron: BAG en DG BRW/Systeem Woningvoorraad SYSW/OV - 2019)

Woningvoorraad naar eigendom en woningtype tussen 2012-2018


Woonbonddirecteur Paulus Jansen: 'De gemiddelde woonquote voor huurders is sinds 2015 gestabiliseerd, maar ligt nog steeds veel te hoog. Dit laat zien dat betaalbaarheid van het huren politiek veel meer prioriteit moet krijgen.' Dat kan bijvoorbeeld door de verhuurderheffing, die sociale verhuurders betalen aan het Rijk, af te schaffen. 'Het is absurd dat armere huurders via hun verhuurder miljarden aan extra belasting betalen, terwijl de minister van Financiën een overschot van 11 miljard euro boekt.'

Ook pleit de Woonbond voor een eigendomsneutrale 'woontoeslag' in plaats van de huidige hypotheekrenteaftrek en huurtoeslag. Daarnaast zouden huurders in de vrije sector huurprijsbescherming moeten krijgen: 'Zij lopen nu vaak tegen woekerprijzen aan, waar ze niets tegen kunnen ondernemen.' Het nieuwe boekje 'Cijfers over Wonen en Bouwen 2019' vindt u hier. (pdf 136 pagina’s)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.