Bijgewerkt: 21 september 2021

ING klanten hebben al meer dan 5 miljoen keer contactloos betaald

Nieuws -> Informatief

Bron: ING
17-01-2015

Sinds de introductie van contactloos betalen in april 2014 hebben ING klanten al meer dan 5 miljoen keer contactloos betaald. In steeds meer winkels kunnen klanten tot en met 25 euro gemakkelijk, snel en veilig betalen door de Betaalpas kort en dicht tegen de betaalautomaat aan te houden. Inmiddels is ruim 80% van de Betaalpassen van ING voorzien van contactloos betalen (ruim 6,5 miljoen passen). Het gemiddelde bedrag, dat contactloos wordt betaald, is € 5,69. De snelle manier van betalen is inmiddels mogelijk bij 60.000 betaalautomaten in Nederland en ook in het buitenland is contactloos betalen populair.

Op steeds meer plaatsen is het mogelijk om contactloos te betalen. In de winkel, op het station en ook in bedrijfsrestaurants. Inmiddels zijn er in Nederland ruim 60.000 betaalautomaten die geschikt zijn voor contactloos betalen, een verdubbeling ten opzichte van de start in april 2014. Niet verwonderlijk, want nieuwe betaalautomaten zijn standaard voorzien van de contactloos betalen functionaliteit. Joyce Hulst, manager marketing Betalen van ING: “We zien, dat ING klanten de voordelen van contactloos betalen ontdekken. In november zagen we al een record van meer dan 1 miljoen transacties per maand en we verwachten, dat dit verder zal stijgen, mede ook door het verdwijnen van de Chipknip”.

Foto Amstelveen
(Bron ING - 2015)

Met contactloos betalen kunnen klanten razendsnel en gemakkelijk kleine bedragen afrekenen. Voor bedragen tot en met 25 euro hoeft geen pincode te worden ingetoetst


Buiten Nederland komt het contactloos betalen steeds vaker voor. Ook ING klanten betalen al regelmatig contactloos in andere landen. De top 10 wordt aangevoerd door Polen, Groot Brittannië en Duitsland. In Polen is het contactloos betalen al verder ingeburgerd en kunnen klanten bij veel bekende ketens terecht. Op stedentrip in Londen kan de lunch vaak contactloos afgerekend worden en langs Duitse snelwegen zijn de toiletten bij benzinestations steeds vaker voorzien van contactloos betalen zodat kleingeld niet meer nodig is.

Contactloos betalen is vooral bedoeld voor het afrekenen van kleine bedragen tot en met 25 euro. Het gemiddelde bedrag dat ING klanten contactloos betalen is € 5,69. Als ING klanten meerdere kleine bedragen achtereenvolgens contactloos betalen dan wordt na € 50 altijd de pincode gevraagd. “Mocht er sprake zijn van misbruik, verlies, of diefstal dan vergoedt de bank de schade met contactloze betalingen. Alleen in uitzonderlijke gevallen geldt de vergoeding niet. Bijvoorbeeld als de klant weet, dat hij de pas kwijt is, maar deze niet direct laat blokkeren.” aldus Joyce Hulst, manager marketing Betalen van ING.

Contactloze betalingen?

Contactloze betalingen systemen zijn creditcards en debetkaarten, sleutelhangers, smartcards of andere apparaten die radiofrequentie-identificatie te gebruiken voor het maken van beveiligde betalingen. De embedded chip en antenne staat consumenten toe om hun kaart, of elektronische sleutel zweven over een lezer op het punt van verkoop.

Mobil was één van de meest opmerkelijke early adopters van deze technologie en boden hun "Speedpass" contactloze betalingssysteem voor deelnemende Mobil tankstations al in 1997. Hoewel Mobil is sindsdien gefuseerd met Exxon, wordt de service nog steeds aangeboden op veel van stations ExxonMobil . Freedompay had ook vroege successen in de contactloze ruimte met Bank of America en McDonald's.

Zoals bij alle betaalapparaten, contactloze kaarten hebben ook beveiligingsfuncties. De contactloze betaling loopt over dezelfde chip en PIN-netwerk als de normaal credit- en debit card transacties, er is wel een limiet gesteld van de betaling op enkele transacties en contactloze kaarten kunnen alleen worden gebruikt een bepaald aantal keer, voordat klanten gevraagd worden naar hun PIN-code in te toetsen, zoals dat ook bij ING gebeurt boven 25 euro.

ING en ABN Amro gingen vanaf 2013 betaalpassen aan hun klanten verstrekken, waarin een NFC-chip is verwerkt. Met de bankpas kunnen contactloze betalingen worden gedaan. Vanaf volgend jaar zouden dergelijke betalingen ook gedaan kunnen worden met smartphones met een NFC-chip.

NFC-chip?

Near Field Communication of NFC is een contactloze communicatiemethode die gebruik maakt van de ISM-frequentieband op 13,56 MHz. NFC is een set van ideeën en technologieën die smartphones en andere apparaten in staat stellen om via radiocommunicatie met elkaar in contact te komen, of ze naast elkaar te brengen, meestal een afstand van 10 cm, of minder. Elke volledige NFC-apparaat kan in 3 standen werken: NFC doel (gedraagt zich als een referentie), NFC initiator (als lezer) en NFC peer to peer.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.