Bijgewerkt: 8 mei 2021

IVN organiseert weidevogelfietstocht

Nieuws -> Natuur

Bron: Beschermers Amstelland
17-04-2012

De Werkgroep Weidevogels van het IVN afdeling Amstelveen organiseert op zondag 22 april 2012 een weidevogelfietstocht in Amstelland. De fietstocht begint om 10.00 uur bij het IVN-gebouw aan de Jeanne d’Arclaan 8 te Amstelveen, voert door de Middelpolder naar de Bovenkerkerpolder en eindigt om 14.00 uur op Speelboerderij Elsenhove in de Middelpolder.

Onderweg krijgen de deelnemers informatie over de soorten weidevogels en hun gedrag en over bescherming en beheer door vrijwilligers, boeren van de agrarische natuurvereniging De Amstel en medewerkers van Landschap Noord Holland.

kievit Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een kievit in de Rondehoep polder. De kievit (Vanellus vanellus) is een weidevogel uit de familie plevieren (Charadriidae). De naam wordt ook wel gespeld als kieviet.


Er is speciale aandacht voor het nu al geslaagde experiment met tijdelijk hoog slootpeil in de Bovenkerkerpolder. Een goede verrekijker is onmisbaar. Op Speelboerderij Elsenhove begint om 14.00 een activiteitenmiddag voor ouders met kinderen. Voor meer informatie zie www.weidevogelskijken.nl

Weidevogels?

Onder weidevogels worden vogelsoorten verstaan die in uitgestrekte graslanden broeden. Het is geen exact omschreven indeling, en ook geen uitsluitende classificatie zoals gebruikelijk in de taxonomie: een weidevogel kan ook een zangvogel of een wadvogel zijn.

Het begrip wordt veel gebruikt in discussies over agrarisch natuurbeheer en het behoud van weilanden als bijzonder cultuurlandschap, omdat het soorten betreft die in meer, of mindere mate zijn aangewezen op een door de mens gevormd landschap.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.