Bijgewerkt: 25 mei 2024

Ik hou ontzettend van mensen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
16-06-2011

Burgemeester Jan van Zanen (49) begint op 1 juli 2011 aan zijn tweede termijn als burgemeester van Amstelveen. Zijn eerste zes jaren zijn volgens eigen zeggen 'voorbijgevlogen'. Vanaf dag één voelde Van Zanen zich thuis. „Ik vermoedde het zes jaar geleden al, maar Amstelveen is echt een prachtige gemeente. Wat een rijkdom, dat ik dit mag doen."

van zanen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2005)

Burgemeester Jan van Zanen tijdens de raadsvergadering op 10 november 2005. Naast hem zit griffier Cor Hei


Relatief jong en ogenschijnlijk ambitieus deed Van Zanen in 2005 voor het eerst de ambtsketen om zijn schouders. Een voorteken: hij zat (en zit) 'm werkelijk als gegoten. Speculaties dat Van Zanen een vluchtige passant zou zijn, via zijn wethouderschap in Utrecht op doortocht naar een grote Haagse carrière, bleken onterecht.

Hij sloot Amstelveen in zijn hart en is ook na zes jaar niet van plan op te stappen. „Maar wat de toekomst brengt, I don't know," zegt Van Zanen. De charmante burgervader is geliefd onder de lokale bevolking. Hij is charismatisch, maakt graag een praatje en houdt bovendien van een leuke kwinkslag. Maar een drukke baas is het ook.
Zijn staf moest na zijn klassieke voorganger Harry Kamphuis, die vooral rust uitstraalde, even wennen aan de tomeloze energie van de geboren Purmerender, die opgroeide in Edam-Volendam.

van zanen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2005)

Burgemeester Jan van Zanen in het Museum Jan van der Togt tijdens de opening van de tentoonstelling van Cees Dam en Siem van der Marel op 27 november 2005


Lintjesknippen

Maar Van Zanen neemt direct de indruk weg ,dat hij, hoe druk hij ook is, overal vooraan wil staan en bij de gemiddelde opening van een winkel direct op de stoep staat om een openingslintje door te knippen. Sterker, lintjes knippen doet Van Zanen uit principe niet. Een vlag hijsen, een speech, of een glas heffen prima, maar lintjesknippen nee.

„Ik wil aan vrijwel alles meewerken, maar een lintje doorknippen, dat niet. Dan verzoek ik altijd vriendelijk of ze het openingsprotocol even willen aanpassen. Veruit de meeste verzoeken die ik krijg uit de gemeenschap moet ik afzeggen. Dat kan niet anders. Ik volg lief en leed en ik probeer altijd voor zoveel mogelijk mensen benaderbaar en beschikbaar te zijn, maar tachtig procent van mijn werk heeft toch echt achter de schermen plaats."

Tragedies

Van Zanen kan tientallen momenten opsommen uit de afgelopen zes jaar die hem zijn bijgebleven. Veel tragische gebeurtenissen zitten daar ook tussen, zoals de moord op de avondwinkelier Huib Krooder en de doodgeschoten hoofdagente Gabrielle Cevat. Of de inwoonster die overleed, nadat ze door een inbreker in een kast werd opgesloten. En de taxichauffeur die per ongeluk maar met fatale gevolgen over een baby heen reed; Van Zanen zucht diep.

„Werkelijk afschuwelijk. Zeer, zeer, zeer aangrijpend." Maar ook de verslagenheid onder de Japanse gemeenschap na de aardbeving, de stilte van Koninginnedag 2009, of de lokale arrestaties in de recente zedenzaak grepen hem naar de keel. Over de zedenzaak: „ Het is het moeilijke van het vak. Je merkt, dat door de media de wereld tegenwoordig heel klein is. Iedereen wil direct alle informatie, maar er spelen zoveel zaken. Op sommige momenten kan je simpelweg niet iedereen bedienen. Dan kies ik ervoor de betrokken ouders met hun kinderen zoveel mogelijk te beschermen. Als de publieke opinie daarvan verschilt, moet ik dat respecteren. Het hoort er allemaal bij. Maar als ik afgerekend wordt, dan graag op daden en feiten."

Zwarte Pad

Van Zanen telt ook zijn zegeningen, al vanaf zijn eerste dag. „Het was een snikhete zomer, destijds in 2005. Ik fietste voor het eerst over het Zwarte Pad, de zon scheen en ik dacht: ongelooflijk, het lijkt hier wel Otterlo (Veluwe, red) zo waarachtig mooi. Maar ook de voorzieningen, de wijken, de cultuur, de sport, de ondernemers, werkelijk, ik geniet. De mooiste herinnering in de afgelopen zes jaar? Dat is er niet een, dat zijn alle verrassende momenten, situaties en ontmoetingen met al die Amstelveners, jong en oud. Ik hou ontzettend veel van mensen, ben een sociaal dier."

Verslaafd

Dat Van Zanen politiek gezien veel in zijn mars heeft, is onomstreden. Zo combineerde hij tot het voorjaar van 2008 zijn burgemeesterschap met het voorzitterschap van de landelijke VVD en won hij reeds in 1996 de Thorbecke-prijs voor politieke welbespraaktheid. „Ik ben aan politiek verslaafd. Als enige niet-ondernemer ben ik ook het zwarte schaap van mijn familie," zegt hij met een glimlach.

van zanen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Burgemeester Jan van Zanen feliciteert de 106 jarige mevrouw Bernardina van Roijen-Fontaine op 24 december 2010 in Woonzorgcentrum Klaasje Zevenster


Zijn rol als voorzitter van de Amstelveense gemeenteraad vervult hij met verve. Tijdens raadsvergaderingen probeert hij de vaart er altijd in te houden. „Ik ben nu eenmaal per definitie ongeduldig en ik vind het niet altijd makkelijk drie uur rechtop te zitten, maar ik denk, dat het me behoorlijk afgaat," aldus Van Zanen, die ook een geestig bedoelde observatie, of opmerking in het raadsdebat niet schuwt..

„Ik kan me soms niet inhouden, maar deze raad kan dat gelukkig hebben." Van Zanen is bijzonder onder de indruk van de betrokkenheid van alle Amstelveense raads- en commissieleden. In de stad, waar hij wethouder was, Utrecht, was die groep toch kleiner: „Wat dat betreft was de Amstelveense politiek een ware eye-opener. Echt geweldig. Het verbaast me nog altijd hoeveel mensen uit allerlei hoeken van de samenleving zich hier voor de politiek inspannen."

De portefeuille veiligheid is aan Van Zanen goed besteed. „Je wilt het zo organiseren, dat mensen zich op straat en thuis veilig voelen. Maar die 37 man in de gemeenteraad, die moeten het uiteindelijk doen."

Keurslijf

Van Zanen, zegt zich „zeer te verheugen op de komende zes jaar" ook al moet hij toegeven dat burgemeester zijn niet altijd feest is. „Burgemeester zijn is heel veelzijdig, maar je zit ook meer dan een wethouder in een keurslijf geperst," aldus Van Zanen. „Het grijpt ook meer in in mijn privéleven. In Utrecht was ik als wethouder vooral een man van de VVD, maar als burgemeester ben je van iedereen. Altijd. Zeven dagen in de week, 24 uur per dag. Je woont als het ware in een glazen huis.

van zanen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Burgemeester Jan van Zanen tijdens de raadsvergadering op 9 februari 2001


Dat is niet altijd makkelijk voor mijn vrouw en kinderen. Dat knelt natuurlijk, maar ook dat hoort bij het burgemeesterschap." Dat de burgervader bijzonder begaan is met Amstelveen en haar inwoners blijkt in ieder geval zeker uit zijn persoonlijke boodschap die hij al jaren predikt: „Blijf een beetje van elkaar én van Amstelveen houden."

Jan van Zanen werd dit voorjaar unaniem door de gemeenteraad voorgedragen voor zijn tweede termijn, de beëdiging door de Commissaris van de Koningin heeft 21 juni 2011 plaats in het provinciehuis te Haarlem.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.