Bijgewerkt: 28 maart 2024

'Ik weet het nog precies': een mijlpaal voor Amstelland

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems, Buurtpersbureau
30-11-2009


Vraag een babyboomer waar hij, of zij was toen Kennedy vermoord werd en u krijgt niet zelden een tot in detail nauwkeurige schets van iemands doen en laten op het moment, dat het bericht doorkwam. Ook bijvoorbeeld het moment, dat een man te horen krijgt dat zijn kind geboren is, staat doorgaans in het geheugen gegrift.

Welke gebeurtenis heeft zo’n indruk op u gemaakt dat u nog precies weet waar u was en wat u deed op het moment dat het bericht erover u bereikte? De acht Iraans-Nederlandse vrouwen uit het boek “Ik weet het nog precies’ vertelden elkaar hun levensverhaal.

Iraanse Amstelveen
(Foto Conchita Willems - 2009)

Sima Akgün(projectbegeleidster) met Tahereh Ghassemi (project deelneemster)


Het is zondagmiddag 29 november 2009 14.00 uur in de Bibliotheek Amstelveen, Stadsplein. Buiten is het bewolkt. Binnen in de bibliotheek is het een kleurrijke samenkomst van belangstellenden naar het boek ‘Ik weet het nog precies - Levensverhalen van acht vrouwen uit Iran’. Een belangrijke gebeurtenis voor regio Amstelland. Dit boek geeft immers waar gebeurde levenswijsheden door aan een volgende generatie.

Iraanse Amstelveen
(Foto Conchita Willems - 2009)

Een kleurrijk publiek kwam naar de boekpresentatie naar de bibliotheek in het Stadshart


Het boek vormt de afronding van het eerste project Levensverhalen van allochtone ouderen in Amstelveen en Amsterdam. Voor dit project kwamen de vrouwen wekelijks bijeen in wijkcentrum 'De Laagte' en vertelden elkaar hun levensverhaal. Op het podium in de grote zaal heette gastvrouw Nanny de Vries (historica en schrijfster) de sprekers van harte welkom: Tahereh Ghassemi (project deelneemster), Banoo Kiani Haftlang (sociaal-cultureel werkster van welzijnsstichting Cardanus en samenstelster van het boek), Dolf Veenboer (wethouder Welzijn), Eefje Blankevoort (journaliste en schrijfster), Yvette Cramer (uitgeefster Totemboek), Sima Akgün (projectbegeleidster Primo) en Esther Oortwijn (Cardanus teamleidster).

Iraanse Amstelveen
(Foto Conchita Willems - 2009)

Banoo Kiani Haftlang (samenstelster boek) en Chantal Laakhaar


Het geheel werd verfraaid door de sfeervolle DVD- boekpresentatie van Nasim Talebibakhsh en culturele hapjes. En zal een vervolg krijgen met de uitgave van een krant, waarin de lezers van het boek hun eigen verhalen gaan weergeven.

De 81-jarige Tahereh Ghassemi begon met een Iraans gezegde: 'Vrouwen zijn de sleutel naar verlichting!'  En vervolgde: Wij vertellen onze verhalen omdat wij vrijheid van meningsuiting willen voor àlle mensen, zowel vrouwen als mannen. De verhalen in het boek gaan over verschillende vrouwen. Ze zijn heel divers en ieder op hun eigen openhartige manier heel documentarisch. Het is fantastisch, dat deze kosmopolitische vrouwen vrij kunnen vertellen, zonder de censuur die in hun land van herkomst zo domineert.

In elk verhaal wordt gemigreerd. Waarom? Omdat zij discriminatie ontvluchtten en welzijn zochten. Omdat zij gelijkwaardigheid vonden in regio Amstelland. De toespraak van Banoo Kiani Haftlang ging hierover: Welzijn is waarde! Het verbindende element is, dat zij vrouwen uit Iran zijn, nu wonend in Amstelveen of Amsterdam. De teksten zijn in het Nederlands en in het Farsi. Zodat ook in Iran het boek gelezen kan worden. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel en bij de uitgever Totemboek te Amstelveen. De opbrengst van het boek gaat naar projecten die wereldwijd besnijdenis van meisjes tegengaan.

De presentatie werd afgesloten met het overhandigen van het eerste exemplaar door Banoo aan de 21-jarige Chantal Laakhaar. Het is een gedenkwaardig moment, waarbij in de bibliotheek de rijkdom van deze levens wordt doorgegeven aan onze toekomst, de jeugd, die er nu niet zou staan zonder al het goede van onze voorouders.

Terwijl Banoo, verbonden met Chantal door gezamenlijk het boek vast te houden, dit doet, krijgt Chantal een enorm kostbaar en waardevol geschenk in haar handen gedrukt: de eigen kracht en scheppende energie, die aan vrouwen en mannen is gegeven: Het verlangen naar leven, naar kennis, naar macht, naar geluk en vrede, in deze verhalen werkende om het goede te doen!



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.