Bijgewerkt: 28 juni 2022

Ik wil je zien! fietsverlichting campagne start in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen / Fietsersbond
02-12-2014

Het wordt steeds vroeger donker, de fietsverlichting moet weer aan. Veel mensen doen dit keurig, maar soms is het nodig mensen daaraan te herinneren. Vooral scholieren fietsen vaak zonder licht aan. Gemeenten voeren daarom samen met politie de fietsverlichtingscampagne onder het motto ‘Ik wil je zien’. Er vallen nog steeds relatief veel slachtoffers onder fietsers die in het donker op pad zijn. Vooral jongeren lopen risico bij een ongeval betrokken te raken. Ook blijkt dat fietsers onvoldoende aandacht besteden aan de werking van fietsverlichting: nét voor vertrek blijkt er een fietslampje kapot te zijn en is er geen reservelampje of batterij in huis. Vaak stapt men dan toch zonder licht op de fiets.

Omdat jongere fietsers (12 tot 23 jaar) erg veel fietsen en soms te makkelijk denken over een kapotte fietslamp, lopen zij het meeste risico bij een ongeval betrokken te raken. Voor automobilisten zijn niet, of slecht verlichte (brom)fietsers bijna niet te zien, zeker bij regenachtig weer. De kans op een aanrijding is dan groot, met alle gevolgen van dien. Uit onderzoek is gebleken, dat de kans op een ongeval veel kleiner is, als de verlichting in orde is.

Foto Amstelveen
(Bron Fietsersbond - 2014)

Beste lampje op voordrager, of vorkkroon is de Axa Scope. Het is een goede lamp om gezien te worden en als het nodig is zonder straatverlichting toch de weg te zien


Politie controleert op fietsverlichting

De komende donkere maanden besteedt de politie extra aandacht aan de verlichting van (brom-) fietsen. Bij gebrekkige verlichting bekeurt de politie meteen. Een boete wordt gegeven voor rijden zonder voor- en/of achterlicht en voor rijden zonder reflectie op de achterkant van de fiets, de trappers, of de wielen. Heeft het fietslicht een afwijkende kleur, knippert het, of draagt de fietser het op een verkeerde plek? Dan komt de fietser eraf met een waarschuwing, maar de politie kan ook besluiten hier een boete voor te geven. De politie houdt zowel rijdende als staande controles. Een bekeuring voor rijden zonder licht is dit jaar € 50,-  Naast vast licht op de fiets mogen losse lampjes ook.

Wat zijn de regels voor (losse) lampjes?

• Bevestig lampjes bij voorkeur aan de fiets. Zorg dat de lampjes goed naar voor en achter schijnen.

• Losse lampjes mogen alleen op het bovenlichaam. Dus niet op hoofd, armen, of benen.

• Ze mogen bevestigd worden aan kleding, of tas.

• Ze moeten goed zichtbaar zijn. Er mag dus niets voor of overheen hangen.

• Ze moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen. En niet teveel bewegen.

• Wit of geel licht voor, rood licht achter.

• De lampjes mogen niet knipperen.

Op www.ikwiljezien.nl kan je nog meer informatie terug vinden en verschillende acties van de fietsersbond.

Over de Fietsersbond

De Fietsersbond is dé belangenbehartiger van 13,5 miljoen fietsers in Nederland en zet zich sinds 1975 succesvol in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. De kracht van de Fietsersbond is de stevige basis: 35.000 leden, 150 lokale afdelingen en 1500 actieve vrijwilligers die zorgen, dat de belangen van fietsers overal in Nederland meetellen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.