Bijgewerkt: 9 december 2022

Imago gehandicaptensport veranderd bij ROC studenten

Nieuws -> Informatief

Bron: Martijntje Hesselink
18-06-2010

Imago gehandicaptensport en -zorg veranderd door activiteiten bij Ronald McDonald Centre

- Het Ronald McDonald Centre en het ROC van Amsterdam stimuleren het werken met gehandicapten in een uniek project - Gehandicapten en studenten werken en sporten samen: Dagarrangementen bij het Ronald McDonald Centre zeer groot succes

mcdonald Amstelveen
(Foto John Lewis Marshall - 2010)

Het Ronald McDonald Centre


Amsterdam, de afgelopen weken hebben 75 leerlingen van verschillende ZML (zeer moeilijk lerende leerlingen) scholen uit Amsterdam onder begeleiding van studenten van ROC van Amsterdam de Dagarrangementen in het Ronald McDonald Centre met ontzettend veel plezier gevolgd. De Dagarrangementen zijn een initiatief van het Ronald McDonald Centre, een uniek sportcentrum voor gehandicapte en chronisch zieke kinderen en jongeren, en het ROC van Amsterdam.

Tijdens een Dagarrangement komen leerlingen van ZML scholen een dag in de week naar het Ronald McDonald Centre en nemen zij in de ochtend deel aan sportactiviteiten en volgen zij in de middag cultuureducatie. Op deze wijze worden de gehandicapte kinderen gestimuleerd te sporten, maar ook kan voorkomen worden dat ze in een isolement raken.

Het unieke aan de dagarrangementen is de samenwerking met het ROC van Amsterdam. 130 studenten van het ROCvA hebben ervaren hoe het is om samen te werken met kinderen met een beperking. De studenten begeleidden de ZML leerlingen bij de verschillende activiteiten.

Het doel is om, behalve de kinderen een sportieve dag te geven, het imago van het werk in de gehandicaptenzorg te veranderen bij ROCvA studenten. Na deze testperiode van enkele weken is dit doel met vlag en wimpel bereikt. Dit blijkt ook uit de reacties van de ROCvA studenten:

“Ik mocht een actieve jongen begeleiden en een klik was er gelijk, wij waren een goed team en ik kon goed met hem kletsen. Hij was heel open. Doordat hij zo fanatiek was werd ikzelf ook fanatieker en deed dan ook met hem mee. Het was goed dat je zelf ook wat doet, dan stimuleer je de leerling ook”.

“Het was een geslaagde dag. Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten, ik liet alles over me heen komen. Het contact met de ZML leerlingen en het samenwerken was uitdagend en een mooie ervaring”.

“Ik wil zelf jongerenwerker worden en heb geen ervaring met kinderen met een stoornis of moeilijk lerende kinderen. Het was echt leuk om te doen en ik hoop dat ik dit vaker mag doen in de toekomst. Het is heer leerzaam om te doen en ik hoop dat dit zo blijft want ze vinden het zo gezellig”

Mede dankzij de inzet van combinatiefunctionarissen van DMO Amsterdam werd het project een zinderend succes. De combinatiefunctionarissen verzorgde het inhoudelijke programma. Bij de start hadden zij nog enigszins een twijfel over samenwerking met de ROC studenten, maar na de eerste dag was deze twijfel volledig weggeëbd. Zo vertelt combinatiefunctionaris René Willemse: “De samenwerking van de ROCvA studenten en ZML scholen was echt bijzonder. De studenten waren zo betrokken. De ZML leerlingen voelden zich ook helemaal op hun gemak en dat is heel bijzonder voor deze kwetsbare doelgroep.” Collega Francesca Ehmig vult aan: “Het Ronald McDonald Centre is een waanzinnig complex. Dit is echt een sportwalhalla voor zowel sportdocent als de leerlingen van het speciaal onderwijs.”

Doordat alle partijen zo enthousiast zijn, zullen de dagarrangementen na de zomervakantie in september 2010 worden voortgezet. Vanaf september zullen 600 ROCvA studenten en 300 ZML leerlingen meedraaien in dit unieke project Dagarrangementen bij het Ronald McDonald Centre.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.