Bijgewerkt: 22 december 2024

In 2014 zijn 3.587 huizen gedwongen verkocht in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
06-10-2014

In de eerste drie kwartalen van 2014 zijn 3.587 huizen gedwongen verkocht in Nederland. Dit is een toename van 5% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), de uitvoerende instantie van de Nationale Hypotheek Garantie.

Volgens het WEW kan het aantal gedwongen verkopen de komende tijd nog stijgen als gevolg van het na-ijleffect van de crisis. Dit is te verklaren, doordat de afgelopen jaren meer hypotheekgaranties zijn verstrekt. Ook zullen door de aantrekkende woningmarkt meer huizen worden verkocht die 'onder water' staan. In dat geval is de hypotheek hoger dan de actuele waarde van het huis, waardoor bij verkoop een restschuld ontstaat.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

In de eerste drie kwartalen van 2014 zijn 3.587 huizen gedwongen verkocht in Nederland. Dit is een toename van 5% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar


Het WEW heeft nog voldoende geld in kas om nieuwe claims op te vangen en hoeft hiervoor geen beroep te doen op het Rijk. Het gemiddelde bedrag, dat het waarborgfonds in de eerste drie kwartalen uitkeerde, was € 39.000. Dat is net zoveel als in de eerste negen maanden van 2013.

Gedwongen verkoop?

Wanneer de hypotheekverstrekker (de bank) de hypotheek opeist, is er sprake van een gedwongen verkoop. Als u Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft, kan de Woonlastenfaciliteit tijdelijk uitkomst bieden. Neem hierover contact op met uw geldverstrekker. Mochten de betalingsproblemen aanhouden, dan volgt alsnog een gedwongen verkoop.

Komt de gedwongen verkoop door werkloosheid, scheiding, arbeidsongeschiktheid, of overlijden van uw partner, dan kan de geldverstrekker een inkomen-vermogenstoets eisen. Als hieruit blijkt, dat u onvoldoende inkomen, of vermogen heeft om zelf de hypotheeklasten te kunnen blijven betalen, dan mag de woning worden verkocht en wordt uw restschuld waarschijnlijk kwijtgescholden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.