Bijgewerkt: 21 september 2021

In 2015 zijn er meer excellente scholen dan ooit in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
22-01-2015

Maandag 26 januari 2015 ontvangen 106 scholen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag in aanwezigheid van premier Rutte het predicaat Excellente School 2014. 187 scholen hadden zich aangemeld. Vorig jaar ontvingen 76 scholen het predicaat.

Het is het derde jaar, dat de predicaten worden uitgereikt. Tegelijk is dit het laatste jaar, dat de jury onder leiding van Fons van Wieringen de scholen beoordeelde. Van Wieringen draagt maandag het stokje over aan een nieuwe jury onder verantwoordelijkheid van de Inspectie van het Onderwijs.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2014)

Sander Dekker, (VVD) staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Staatssecretaris Dekker: ‘Dit jaar hebben weer meer scholen zich voor het predicaat aangemeld. Het predicaat begint echt een instituut te worden. Het is een erkenning en beloning voor scholen die het voortreffelijk doen.’ Dekker is verheugd, dat dit jaar 15 havo-opleidingen het predicaat verkrijgen. ‘De eerste jaren bleef de havo enorm achter bij het aantal predicaten voor het vwo. Gelukkig zien we dit jaar, dat dit gelijk trekt. Goed om te zien, want álle scholen kunnen excellent zijn, dat is niet voorbehouden aan de categorale gymnasia.’

Excellente scholen?

Basisscholen en middelbare scholen die uitblinken, kunnen het predicaat Excellente School krijgen. Het predicaat werd door staatssecretaris Sander Dekker op 4 februari 2013 voor het eerst toegekend aan 52 basis- en middelbare scholen. De bedoeling is, dat deze scholen een voorbeeldfunctie krijgen. Scholen die hiervoor in aanmerking wilden komen, moesten zichzelf opgeven. Voor deze eerste verkiezing hadden 90 basisscholen en 42 middelbare scholen zich opgegeven. Kijk rond op de website: http://www.excellentescholen.nl/

Nederland treedt met de aandacht voor excellente scholen in het voetspoor van landen om ons heen. In Duitsland bestaat sinds 2006 de Schulpreis voor uitzonderlijk goede scholen De Verenigde Staten kennen sinds 2002 Blue Ribbon Schools, een onderscheiding in het bijzonder voor scholen die tegen de klippen op uitstekende resultaten boeken.

De Britse Inspectie voor het onderwijs geeft sinds jaar en dag de kwalificatie outstanding aan scholen die zich sterk positief onderscheiden. Ook in Nederland zal het oordeel van de Inspectie zich op termijn ook naar het oordeel goed, of excellent uitstrekken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.