In 2016 was de grootste cao-loonstijging sinds 2009
Nieuws -> InformatiefBron: CBS/FNV
05-01-2017
In 2016 zijn de cao-lonen gestegen met 1,9 procent, de grootste toename sinds 2009. Ook over het laatste kwartaal van 2016 was de stijging 1,9 procent. In het derde kwartaal was dat nog 2,1 procent. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De contractuele loonkosten (cao-lonen plus werkgeverspremies) stegen met 2,0 procent. Daarmee lag de ontwikkeling van de contractuele loonkosten weer hoger dan de stijging van de cao-lonen, zoals dat in de afgelopen vijftien jaar vrijwel steeds het geval is geweest. Alleen de jaren 2006, 2007 en 2015 vormen daarop een uitzondering. In die perioden gingen bijdragen van werkgevers aan premies zoals pensioen, arbeidsongeschiktheid, of WW omlaag. Daardoor konden de loonkosten minder stijgen dan de lonen.
(Bron CBS - 2017)
Cao-loonstijging per bedrijfstak in 2016
Alle bedrijven en instellingen die actief zijn in Nederland zijn ingedeeld in drie cao-sectoren. Bij de cao- sector overheid namen de lonen in 2016 met 3,4 procent het meest toe. Bij particuliere bedrijven en in de gesubsidieerde sector was dat achtereenvolgens 1,7 en 1,4 procent. De hoogste cao-loonstijging op het niveau van de bedrijfstakken deed zich voor in het onderwijs (3,9 procent), dat voor het overgrote deel valt onder de cao-sector overheid. Dit komt voornamelijk door de loonsverhogingen in de vier grote onderwijscao’s. In de financiële dienstverlening namen de lonen met 0,9 procent het minst toe.
Arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn van FNV: 'Mooi, dat werknemers in 2016 een behoorlijke loonsverbetering hebben gekregen. Maar goede loonsverhogingen komen er niet vanzelf. De beste loonsverhoging is een echte baan. De economie draait beter, bedrijven maken meer winst. Het is dan toch te gek voor woorden, dat veel werkgevers nog steeds alle risico’s op werkenden afwentelen?! Meer organisaties moeten het voorbeeld van ING, of Movares volgen, die weer vaste contracten aanbieden. Met echte banen en fatsoenlijke uurtarieven krijgen werkenden hun eerlijke deel.'