Bijgewerkt: 22 januari 2025

In 2020 zijn er 80.200 woningen bijgekomen in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid/CBS
08-11-2021

In 2020 zijn er 80.200 woningen bijgekomen in Nederland. Het gaat om 70.000 nieuwgebouwde woningen en 10.200 transformatiewoningen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vandaag deze cijfers bekendgemaakt. Het doel om in 2020 minimaal 75.000 nieuwe woningen te realiseren is daarmee ruimschoots gehaald. 

Bij de Nationale Woonagenda is afgesproken om in de periode van 2018-2021 jaarlijks 75.000 nieuwe woningen te realiseren. Dit kunnen nieuwgebouwde woningen zijn of getransformeerde woningen. Getransformeerde woningen ontstaan door bijvoorbeeld het aanpassen van kantoorgebouwen of maatschappelijk vastgoed zoals oude schoolgebouwen of een kerk.

Nationale woonagenda 2018-2021 (pdf 16 pagina’s). Agenda van Aedes, Bouwend Nederland, IVBN, NEPROM, NVB-Bouw, NVM, Vastgoed Belang, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond. De partijen zetten zich komende jaren in om het woningtekort terug te dringen. Daarbij houden zij oog voor zowel de kwaliteit van de woning als de kwaliteit van de omgeving waarin die woning staat. En er moet plek zijn voor alle woonmilieus.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2021)

Percentage woningvoorraadtoename door transformatie in 2020. Amstelveen had 16,7 % aandeel in woningtransformaties


Sinds het einde van de crisis is het verschil tussen de vraag naar en het aanbod van woningen enorm toegenomen. Dit komt onder andere door een combinatie van de snel aantrekkende economie, eerdere maatregelen op de woningmarkt en een inhaalvraag van mensen die de crisis afgewacht hebben. Met name in grootstedelijke gebieden met een gespannen woningmarkt staan we voor flinke uitdagingen. Starters hebben steeds meer problemen om aan een betaalbare woning te komen, in de huursector ontbreekt een volwaardig middensegment en het aanbod van betaalbare woningen is schaars.

Het kunnen huisvesten van iedereen, van alleenstaande tot gezin, van student tot oudere en van leraar tot ondernemer, is van vitaal belang voor de Nederlandse woningmarkt. Tegelijk speelt in krimpregio's een dynamiek waarbij steeds meer woningen leeg komen te staan of het woningaanbod niet passend is. Een goede bereikbaarheid en voorzieningenniveau van voldoende kwaliteit is in deze gebieden belangrijk. Het ontbreekt in krimpgebieden vaak aan investeringsvolume en een verdienmodel. We moeten voorkomen dat een groeiende groep mensen de aantrekkende woningmarkt vooral ervaart als langere wachtlijsten en een gebrek aan huur- en koopwoningen die passen bij hun wensen en mogelijkheden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Bouwlocatie aan de Startbaan in Amstelveen, waar ooit het kantoorkolos van Hewlett Packard Enterprise stond worden zeven appartementengebouwen gebouwd met 549 koop- en huurappartementen. De foto is van april 2021


De knelpunten op de woningmarkt zijn complex en veelomvattend en vragen om nieuwe coalities. De oplossingen komen dan ook niet vanzelf tot stand. Een passend antwoord vergt inzet, betrokkenheid en samenwerking van én tussen alle spelers op de woningmarkt. Om die reden hebben marktpartijen, vertegenwoordigers van bewoners, de koepels van woningcorporaties, waterschappen en het Rijk een Nationale woonagenda opgesteld voor de komende periode. Juist deze gezamenlijkheid is de kracht van de woonagenda. Een agenda die thema's en oplossingsrichtingen voor de periode 2018-2021 benoemt: inzet op het versnellen en vergroten van de bouwproductie, het beter benutten van de bestaande voorraad en het betaalbaar houden van het wonen, met acties voor zowel de lange als korte termijn.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.