Bijgewerkt: 22 januari 2025

In 2021 is meer rioolwater gezuiverd door de waterschappen

Nieuws -> Informatief

Bron: Unie van Waterschappen
11-10-2022

De waterschappen hebben het in 2021 meer rioolwater gezuiverd. Dat blijkt uit de dinsdag verschenen rapportage Bedrijfsvergelijking Zuiveringsbeheer. De totale hoeveelheid getransporteerd rioolwater bedroeg in 2021 1,96 miljard kubieke meter. Dat is bijna 10% meer dan in het droge jaar 2018 – meldt de Unie van Waterschappen.

Steeds meer gezuiverd rioolwater wordt hergebruikt. In 2021 ging dat om 14 miljoen kubieke meter. De 21 waterschappen beheren ruim 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het rioolwater wordt daar door ruim 2.300 rioolgemalen en meer dan 8.100 kilometer transportleiding van de waterschappen naartoe geleid.

Groen gas. Sander Mager, bestuurslid van de Unie van Waterschappen (3e loco-dijkgraaf): 'Het zuiveren van rioolwater draagt bij aan de volksgezondheid en aan een goede kwaliteit van het oppervlaktewater. Ook biedt het allerlei kansen op het gebied van terugwinning van grondstoffen en energieopwekking. Zo hebben we in 2021 18 miljoen m³ groen gas geproduceerd uit biogas. Dat is de hoeveelheid gas waarmee 85.000 huishoudens een jaar lang warm zouden kunnen douchen. Als waterschappen bundelen we onze krachten, bijvoorbeeld bij de verwijdering van microverontreinigingen voor een betere waterkwaliteit. We zijn trots dat het gezuiverde water voldoet aan de kwaliteitseisen en we de kostenstijging beperkt hebben kunnen houden.'

Foto Amstelveen
(Foto Sander Mager - 2021)

Sander Mager, lid dagelijks bestuur Water Natuurlijk en bestuurslid van de Unie van Waterschappen

Zuiveringsheffing. De kosten voor beheer en exploitatie van de rioolwaterzuivering bedroegen in 2021 € 1.118 miljoen. Ten opzichte van 2018 zijn de kosten met 7,8% gestegen. Deze stijging ligt 1,1% boven de inflatie in deze drie jaar. Dit wordt vooral veroorzaakt door een hoger verbruik van energie en chemicaliën voor het transporteren en zuiveren van rioolwater. Huishoudens en bedrijven betalen via de waterschapsbelasting (zuiveringsheffing) voor de zuivering van hun afvalwater. Dit tarief steeg in deze periode met 7,4%, in lijn met de stijging van de kosten van het zuiveringswerk.

Pandemie. De rapportage gaat over de jaren 2019-2021 en valt dus deels samen met de COVID-19-pandemie. Waterschappen hebben de bemonstering van het rioolwater op grote schaal uitgebreid en spelen daarmee een belangrijke rol in de bestrijding van het virus. Zo is nu en in de toekomst beter in beeld te brengen waar virussen opleven. Rioolwateronderzoek kan bovendien een schat aan informatie geven over onder meer gezondheid, medicijn- en drugsgebruik.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Rioolwaterzuivering in de Middelpolder in Amstelveen door Waternet in juni 2008

Piekbuien. Er spelen veel uitdagingen om de kwaliteit van de rioolwaterzuivering ook in de toekomst op peil te houden. Sander Mager: 'Naast de reguliere zuiveringstaak komen steeds meer ontwikkelingen op ons af. Zoals meer zorgwekkende stoffen in het water, voldoen aan de eisen voor de waterkwaliteit vanuit Europa, beperkingen rond de capaciteit van het verwerken van slib en afspraken om te verduurzamen. Ook het veranderende klimaat heeft invloed. De lange periodes van droogte afgewisseld met extreme piekbuien zorgen voor grote wisselingen en technische uitdagingen in het verwerken van het binnenkomende rioolwater. Er wordt de komende jaren dus veel van de waterschappen gevraagd.'

Dashboard. De Bedrijfsvergelijking Zuiveringsbeheer vindt elke drie jaar plaats als verdiepend onderdeel van de algemene bedrijfsvergelijkingen van de waterschappen. Het doel is dat waterschappen transparant zijn en van elkaar kunnen leren. De rapportage verschijnt samen met een dashboard. Daar zijn de gegevens van verschillende waterschappen makkelijk door de jaren heen met elkaar te vergelijken. Ook zijn de gegevens per waterschap én per rioolwaterzuiveringsinstallatie te raadplegen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.