Bijgewerkt: 22 januari 2025

In 2021 wordt de Dodenherdenking in Amstelveen wel gehouden

Nieuws -> Informatief

Bron: Stichting Amstelveen Oranje
19-04-2021

Dit jaar herdenken we anders dan we gewend zijn. In verband met corona is er geen formele bijeenkomst bij het algemene monument ‘Aan hen die vielen’. Eerder op de dag, op dinsdag 4 mei 2021, zullen er kransen bij het monument gelegd worden door onder andere burgemeester Tjapko Poppens en Stichting Amstelveen Oranje. Via de lokale media zal er aandacht zijn voor de kranslegging.

Elke Amstelvener is welkom om op 4 mei, op een eigen gekozen moment, bij het monument stil te staan en bloemen neer te leggen. ‘s Avonds is de Nationale herdenking op de Dam en om 20.00 uur zijn we 2 minuten stil. Natuurlijk nodigen wij u uit om ook op 4 mei je eigen vlag halfstok te hangen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Vanwege het coronavirus vond in 2020 op 4 mei rond 20 uur geen herdenkingsbijeenkomst plaats bij het monument op de Amsterdamseweg. Daarvoor in de plaats legde op maandagochtend 4 mei 2020 Tjapko Poppens, burgemeester van Amstelveen namens het gemeentebestuur van Amstelveen een krans bij het oorlogsmonument 'Voor hen die vielen' ter nagedachtenis van alle oorlogsslachtoffers


Wie worden op 4 mei herdacht? Op 4 mei herdenken we al diegenen die tijdens de Tweede wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord en ook allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. Vijf kransen verwijzen naar de slachtofferen. De eerste krans is voor de vermoorde verzetsmensen. De tweede voor de in concentratiekampen vermoorde Joden, Sinti en Roma.

De derde krans is voor alle anderen die door oorlogsgeweld, uitputting en honger stierven. De vierde is voor de burgers die zijn omgekomen of omgebracht in Azië bij de Japanse bezetting. De vijfde krans is voor alle militairen en koopvaardijpersoneel in Nederlandse dienst die zijn omgekomen tijdens of na de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Veteraan de heer Rinco van der Baan steekt samen met een atlete het vredevuur van Amstelveen aan met de brandende fakkel op 5 mei 2019 in de Stadstuinen van Amstelveen


Bevrijdingsdag: Een lopend vuurtje voor Amstelveense Jonge Sporters

Het Bevrijdingsvuur brandt voor altijd in Wageningen, de Stad der Bevrijding. De Bevrijdingsvuurceremonie en Nationale Bevrijdingsvuurestafette zijn onderdeel van het traditionele Bevrijdingsevenement op 4 en 5 mei. Elk jaar wordt het bevrijdingsvuur opgehaald in Wageningen en door sport- en atletiekverenigingen door het hele land in verspreid. Het bevrijdingsvuur is daarbij hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en wordt daarom ook het Vrijheidsvuur genoemd.

Om de fakkel van woensdag 5 mei 2021 in dit bijzondere tijd brandend te houden, organiseren Stichting Amstelveen Oranje in samenwerking met AmstelveenSport en AV Startbaan een sterk aangepaste Bevrijdingsvuur- loop. Met strikte inachtneming van de corona- maatregelen zullen sportverenigingen met de jeugd-jong volwassenen binnen de vereniging in Amstelveen het Vrijheidsvuur laten rondgaan. Met het doel om de hele stad te symbolisch verlichten en zichtbaar te maken dat wij nog steeds vieren dat we in vrijheid kunnen en mogen leven.

Het startpunt van het Bevrijdingsvuur- loop is decentraal en verspreid door Amstelveen, dus iedere sporter heeft een eigen startplek. Jongvolwassenen (tussen 16 en 27 jaar) die momenteel mogen sporten, worden uitgenodigd om hier een rol in spelen. Geïnteresseerden kunnen via hun sportverenigingen contact opnemen met Stichting Amstelveen Oranje.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.