Bijgewerkt: 8 mei 2024

In Amstelveen moet iedereen kunnen meedoen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
06-09-2023

Diversiteit en inclusie in Amstelveen. In Amstelveen moet iedereen kunnen meedoen en zich thuisvoelen. Dat is het uitgangspunt van het nieuwe diversiteitsbeleid van de gemeente. 'Iedereen die zich wil inzetten voor diversiteit en inclusie kan een beroep doen op ondersteuning van de gemeente. Dat is een uitnodiging. We moeten dit samen doen' - zegt Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Diversiteit.

Amstelveen staat bekend als diverse gemeente, een thuis voor mensen van over de hele wereld met verschillende achtergronden en voorkeuren. 'Wij zien dit als onze kracht. De diversiteit in onze stad is een gegeven, inclusie gaat over hoe we er samen voor zorgen dat iedereen kan meedoen en hoe wij met elkaar omgaan' - zegt Van Ballegooijen. De gemeente hanteert hierbij een brede definitie. Inclusie in Amstelveen gaat niet alleen over de lhbti+ gemeenschap (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen), maar ook over de internationals, mensen met verschillende geloofsovertuigingen of inwoners met een beperking.

'Op alle terreinen gaan we de komende jaren concrete stappen zetten. Zo blijven we ons uitspreken en zichtbaar op dagen die in het teken staan van de lhbti+ gemeenschap. We ondersteunen de oprichting van een vrouwenhuis en bieden nieuwkomers inburgering op maat' - zegt Floor Gordon (D66) wethouder Diversiteit. Daarnaast worden voorbereidingen getroffen om Amstelveen aan te bieden als Shelter City voor internationale mensenrechtenverdedigers – een wens van de gemeenteraad -  en wordt uitvoering gegeven aan het VN verdrag handicap.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Floor Gordon (D66) wethouder Diversiteit met Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Diversiteit op 29 juni 2022 in de raadzaal van de gemeente Amstelveen

Gemeente als rolmodel. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld met extra aandacht voor diversiteit en inclusie op de werkvloer. Daarnaast zoekt de gemeente extra verbinding met wat er in de samenleving gebeurt. Hiervoor wordt input opgehaald bij verschillende klankbordgroepen, waaronder de werkgroep Inclusie Amstelveen, iedereen doet mee en de lhbti+ focusgroep. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies op basis van hun ervaringen in de samenleving.
In Amstelveen gebeurt al veel op het gebied van diversiteit in inclusie. 'We zijn bijvoorbeeld een Regenbooggemeente en daar zijn we trots op. Maar alle mooie voorbeelden en initiatieven in Amstelveen ten spijt, staan we als samenleving in z’n geheel nog voor grote uitdagingen'- vult wethouder Gordon aan. 'Wie de actualiteiten volgt kan niet anders dan concluderen dat er nog veel te winnen is als het gaat om tolerantie, acceptatie en inclusie. De toon in het maatschappelijke debat verhardt en reacties lijken heviger. Daarom is nieuw beleid voor diversiteit en inclusie absoluut geen overbodige luxe' – zegt wethouder Van Ballegooijen.

De zogeheten Diversiteitsnota 2023-2026 (pdf 35 pagina’s) is dinsdag 5 september 2023 behandeld door het college van burgemeester en wethouders. 'We hebben voor de totstandkoming van dit stuk met zeer veel verschillende partijen gesproken. We kijken ernaar uit om het in de gemeenteraad bespreken zodat het kan worden vastgesteld' – zegt wethouder Gordon.

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.