Bijgewerkt: 22 februari 2024

In Nederland was de inflatie in januari 2024 3,2 %

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
08-02-2024

Consumentengoederen en -diensten waren in januari 2024 3,2 % duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In december was de inflatie 1,2 %. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. Het inflatiecijfer van januari is hetzelfde als bij de snelle raming die op 1 februari 2024 is gepubliceerd.

De CPI geeft ook inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van een maand eerder. Prijzen voor consumenten waren in januari 0,5 % gestegen ten opzichte van december. Exclusief energie en motorbrandstoffen bedroeg de inflatie in januari 3,5 %. In december was dat 3,4 %. Het verschil tussen de inflatie en de inflatie exclusief energie is in januari afgenomen ten opzichte van december.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

De weekmarkt op het Stadsplein Amstelveen op 2 februari 2024

Kleinere prijsdaling energie. Vooral de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) zorgde voor een stijging van de inflatie. In januari was energie weliswaar 9,2 % goedkoper dan in januari vorig jaar, maar in december waren de prijzen nog 42,1 % lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De veel kleinere prijsdaling in januari 2024 is toe te schrijven aan het feit dat in januari 2023 de energieprijzen sterk daalden ten opzichte van december 2022 na de invoering van het prijsplafond.

Voor het meten en verwerken van de energieprijzen in de CPI gebruikt het CBS vanaf juni 2023 een nieuwe methode. Op 30 juni publiceerde het CBS een achtergrondartikel waarin het in meer detail uitlegt wat de overstap betekent voor de CPI, de inflatie en het gebruik van de CPI voor indexeringsdoeleinden.

Drukkend effect voedingsmiddelen. De prijsontwikkeling van voeding had een drukkend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Voedingsmiddelen waren in januari 2,1 % duurder dan een jaar eerder, in december waren ze nog 4,1 % duurder. Vooral de prijsontwikkelingen van brood- en graanproducten en groenten droegen bij aan deze kleinere prijsstijging.

Prijsontwikkelingen op korte termijn. De CPI geeft niet alleen inzicht in de prijsontwikkeling ten opzichte van een jaar geleden (de inflatie), maar ook ten opzichte van de voorgaande maand. In januari 2024 stegen de prijzen voor consumenten met 0,5 % ten opzichte van december 2023.

Een kanttekening bij een vergelijking tussen verschillende maanden in het jaar is dat rekening moet worden gehouden met de invloed van het seizoen. Zo zijn bijvoorbeeld vliegtickets in vakantiemaanden duurder dan in maanden buiten het vakantieseizoen. De prijzen zijn dan tijdelijk hoger, maar dit is geen structurele prijsstijging. Door deze seizoensinvloeden zijn ontwikkelingen maand op maand vaak volatieler dan ontwikkelingen jaar op jaar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.