Bijgewerkt: 17 april 2024

In februari 2023 was de inflatie in Nederland 8%

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
14-03-2023

Consumentengoederen en -diensten waren in februari 2023 8% duurder in Nederland dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In januari was de inflatie 7,6 %.

Het CBS publiceert naast het algemene inflatiecijfer maandelijks ook wat de inflatie is exclusief de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) en brandstof. In februari waren consumentengoederen en –diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 8,1% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In januari was de prijsstijging op jaarbasis 7,7%.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2023)

Consumentenprijsindex (CPI) belangrijkste bijdragen aan de jaarmutatie tussen januari- en februari 2023

De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De CPI geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 8,0 % in februari 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 8,0 % hoger zijn dan in februari 2022. De inflatie van 8,0 % in februari komt dus niet bovenop de inflatie van 7,6 % in januari.

Kleding en voeding duurder. De prijsontwikkelingen van kleding en voedingsmiddelen zorgden voor een stijging van de inflatie. Kleding was in februari 11,8 % duurder dan vorig jaar. In januari was de prijsstijging op jaarbasis 9,4 %. Voedingsmiddelen waren in februari 18,4 % duurder dan een jaar eerder, in januari was dat 17,6 %. Dit komt met name door de prijsontwikkeling van verse groenten. Daarnaast hadden ook de prijsontwikkelingen van een bezoek aan een restaurant en café (inclusief afhaalmaaltijden) en energie een verhogend effect op de inflatie.

Motorbrandstoffen goedkoper. De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had daarentegen een drukkend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Motorbrandstoffen waren in februari 9,4 % goedkoper dan een jaar eerder. In januari waren de prijzen 5,6 % lager.

Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in februari 8,9 % duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, in januari was dat 8,4 %. De inflatie in de eurozone daalde van 8,6 % in januari naar 8,5 % in februari 2023.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.