Bijgewerkt: 7 december 2023

In het Fort bij Uithoorn is een pantsergranaat gevonden

Nieuws -> Informatief

Bron: René Ros
07-05-2014

Amstelhoek/Uithoorn - Vanochtend 7 mei 2014 heeft het Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) op het Fort bij Uithoorn een gevonden granaat onschadelijk gemaakt door deze ter plekke te laten ontploffen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2002)

Het bij de Stelling van Amsterdam behorende Fort bij Uithoorn in de buurt van Nes aan de Amstel/ Uithoorn. Het fort ligt in de Uithoornsche Polder, in een vooruitgeschoven positie van de Linie Kudelstaart - Uithoorn


Foto Amstelveen
(Foto René Ros - 2014)

Leden van het Explosieven Opruimingsdienst Defensie naast de gevonden granaat in het Fort bij Uithoorn


Het Fort bij Uithoorn is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt voor de opslag van munitie. Vermoedelijk was dit vanwege de Vordere Wasserstellung, een waterlinie die de Duitse bezetter achter de Atlantikwal aan de kust aanlegde. Bij het doorzoeken van een van de waterkelders van het verlaten fort stuitten vrijwilligers afgelopen zondag onverwacht niet op gebruiksartikelen, maar kwam een granaat boven water. Na inschakeling van de politie is een onderzoek ingesteld en het fort tot verboden terrein verklaard.

Foto Amstelveen
(Foto René Ros - 2014)

De brisant pantsergranaat wordt onschadelijk gemaakt


Woensdagochtend heeft de EODD een onderzoek ingesteld en is vastgesteld, dat het een Duitse brisant pantsergranaat van 7,5 cm. doorsnede en een lengte van 1 meter betrof. De EODD besloot in overleg met de beheerder Mirjam Schaap om de granaat op het fort tot ontploffing te laten brengen.


Het Fort bij Uithoorn


In de frontwal van het fort bleek de zandgrond en de afstand voldoende om dit veilig te kunnen doen. Met behulp van explosieven werd de begraven granaat opgeblazen. Doordat de granaat bijna 70 jaar in het water heeft gelegen, ontplofte de lading van granaat niet, maar ontbrandde geleidelijk. Met de ontmanteling van deze granaat is de rust op het fort weer terug gekeerd. Gelukkig is er geen gevaar geweest voor de direct omgeving en is alles weer, zoals het de afgelopen 70 jaar is geweest. (Bron: Stelling van Amsterdam)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.