Bijgewerkt: 14 augustus 2022

In juli 2022 was de inflatie 11,6 % in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
29-07-2022

De inflatie in Nederland volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) was in juli 2022 11,6 %, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni was dat 9,9 procent. Dit is een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens. De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI), worden op 4 augustus gepubliceerd.

Prijsontwikkeling speciale aggregaten. Bij de eerste raming  maakt het CBS ook de prijsontwikkeling van speciale aggregaten bekend. Vier speciale aggregaten vormen gezamenlijk de totale bestedingen van de HICP: industriële goederen exclusief energie, energie inclusief motorbrandstoffen, voedingsmiddelen, dranken en tabak, en diensten.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2022)

Geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP) jaarmutatie juni en juli 2022 in Nederland


HICP en CPI. Sinds 1996 publiceert het CBS twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

Het belangrijkste verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren. Dit is echter niet het enige verschil. In een publicatie worden deze verschillen verder toegelicht.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.