Bijgewerkt: 15 juni 2024

In mei 2023 zijn meer bedrijven failliet verklaard in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
13-06-2023

In mei 2023 zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 16 meer bedrijven failliet verklaard in Nederland dan in april, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is een stijging van 7 %.

Het aantal faillissementen bleef onder het niveau van de periode voor het uitbreken van corona. Wel is het aantal faillissementen in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim de helft hoger dan in dezelfde periode van 2022.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2023)

Aantal faillissementen van bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) naar branche in april en mei 2023

Laag niveau faillissementen. Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Meeste faillissementen in de handel. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in mei 292 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 45. Dat is 5 % meer dan in april. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in mei de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.