Bijgewerkt: 25 juni 2022

In memoriam Nanny de Vries

Nieuws -> Informatief

Bron: Yeter Tan
19-07-2012

Nanny de Vries (1943 - 2012) was een archeologe en historica, feministe in gender- en etnische studies, onafhankelijk auteur, redacteur en een wereldvrouw. De jaren in Amstelveen woonachtige Nanny de Vries schreef en redigeerde de laatste twintig jaar reisgidsen over Bulgarije, Finland, Zweden, Denemarken, Frankrijk en reisverhalen over Iran en Turkije. Haar laatste boek “Van Esfahan tot Efese”, in 2009 gepubliceerd door Hollandia, is het verhaal van een 6000 km lange reis langs de koningswegen van het oude Perzië.

de vriesAmstelveen
(Bron N. de Vries - 2012)

Nanny de Vries (1943 - 2012)


Ze ontdekt de wereld die schuilgaat achter de islamitische façade. Ze schetst een beeld van de mensen, die zij onderweg ontmoet, en ontdekt de banden die zij hebben met hun eens zo machtige en glorieuze verleden.

Naast haar schrijfwerk heeft Nanny binnen en buiten Amstelveen een belangrijke rol vervuld in het emancipatieproces en in de vrouwenstudies. Ze gaf vanaf 1979 tot en met 2003 (25 jaar lang), via het “Vrouwenhuis” cursussen in Gender Studies en Literatuurgeschiedenis. Ook heeft ze als directeur van de Volksuniversiteit Amstelveen cursussen in beleidsvorming, onderwijs en management georganiseerd. Tevens was zij 10 jaar redacteur van het internationale tijdschrift Thamyris met als rode draad mythevorming in verleden en heden. Zij was mede-eigenaar van Najade Press BV.

Nanny was 15 jaar onderzoeker en directeur van het Henri Frankfort Centre, dat archeologisch onderzoek deed in een UNESCO-project. Ze deed opgravingen in Djadovo (Bulgarije). Ze was een veelzijdig persoon, tevens heeft ze onder meer als beleidsambtenaar voor de provincie Noord-Holland gewerkt en was ze beleidsmedewerker aan de Hogeschool van Amsterdam.

Zij was vriendelijk, ingetogen, enthousiast, betrokken, vasthoudend en precies, creatief, jong van geest en had een enorme werklust. Zo bleef Nanny aan nieuwe projecten werken. Ze was bezig met een boek - voorlopige titel: Iraanse Feministen binnen de verzetsbewegingen - samen met de Iraans-Nederlandse co-auteur Forough Nayeri.

En met het geven van lezingen/workshops over Iran,Turkije en over ingebeelde, of echte grenzen tussen Azië en Europa. Nanny is er niet meer. Zij overleed onlangs aan de gevolgen van kanker. Met het overlijden van Nanny de Vries is een wereldvrouw heengegaan. We zijn haar dankbaar.

Yeter TanAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.