Bijgewerkt: 1 maart 2024

Indiase handelsmissie regio Amsterdam werpt vruchten af

Nieuws -> Regio

Bron: Gemeente Amstelveen
27-10-2008

De gemeenten Amsterdam en Amstelveen kijken tevreden terug op een intensieve en leerzame werkweek in India. De handelsmissie van de regio Amsterdam had als doel om de regio bij het Indiase bedrijfsleven te promoten, banden met bestaande relaties aan te halen, nieuwe contacten te leggen met Indiase bedrijven en kansrijke investeringen naar de Amsterdamse regio te halen. Bij alle netwerkbijeenkomsten werd duidelijk dat de regio goed scoort bij de Indiase gemeenschap. En hiermee een flinke inhaalslag aan het maken is ten opzichte van Londen.

Van 11 tot 18 oktober 2008 ging een delegatie van regiobesturen, bedrijfsleven en Kamer van Koophandel onder leiding van wethouders Asscher van Amsterdam en Groot van Amstelveen naar het Aziatische land. Daar reisde het gezelschap de steden New Delhi, Bangalore en Hyderabad af, om contacten te leggen met vertegenwoordigers van grote ICT-bedrijven en vakorganisaties.

Twee seminars met uitwisseling van informatie over de culturen en werkwijzen van India en Nederland leverden vele nieuwe contacten en acquisitiekansen op. Dat Nederland zoveel interesse wekt bij Indiase zakenlieden is te danken aan het gunstig belastingklimaat voor ondernemers en dat veel Nederlanders vloeiend Engels spreken. Daarnaast geven Indiërs steeds vaker de voorkeur aan rechtstreeks zaken doen in de eurozone.

JW Groot  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Wethouder Jan-Willem Groot: “Indiërs zijn ambitieus: ze willen hoogwaardige diensten afleveren en zakelijke relaties aangaan, en tegelijkertijd hun minder bedeelde medemens steunen. Indiase bedrijven hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. Tijdens onze missie zijn we geconfronteerd met grote verschillen tussen arm en rijk. Het was mooi om te zien dat alle bedrijven die wij bezochten veel doen aan liefdadigheidswerk voor mens en milieu.”


De kosten van levensonderhoud zijn hier gunstiger dan in het Verenigde Koninkrijk (UK). Ook zou volgens de Indiërs het Londense zakenleven meer te lijden krijgen onder de kredietcrisis dan andere Europese landen. Bovendien is de regio Amsterdam laagdrempelig voor de Indiase kennismigranten mede door het opzetten van de expatcenter.

De regio besteedt veel aandacht aan culturele activiteiten die aansluiten bij de Indiase tradities. Binnenkort vindt het Amsterdam India festival plaats: nieuwe Indiase relaties zijn hiervoor uitgenodigd en kunnen op deze manier een kijkje in de regiokeuken komen nemen.

De recente vestiging van nieuwkomer iBilt-Technologies in de regio bevestigt deze pluspunten. iBilt-Technologies is het tiende Indiase bedrijf dat alleen al in 2008 hier neerstreek. De Amsterdamse regio verwacht dat nog meer Indiase bedrijven zich hier gaan vestigen of uitbreiden.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Wethouder Groot leidde zelf twee delegaties op werkbezoeken naar NUT Technologies in New Delhi en Wipro Technologies in Bangalore. Hij is onder de indruk van de Indiase cultuur en manier van zaken doen. Onder de noemer AmsterdamInBusiness werken gemeenten Almere, Amsterdam, Amstelveen en Haarlemmermeer samen aan promotie van de regio en acquisitie van internationale bedrijven.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.