Bijgewerkt: 1 februari 2023

Indiase maaltijd in het Vita-wijksteunpunt Kastanjelaan

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
01-05-2017

Met 'Annadhana Seva' (betekenis: koken voor anderen) wil de stichting Shirdi Sai Nederland (Indiase herkomst) Amstelveense mensen blij maken. De bewoners uit de wijk Keizer Karelpark werden op zaterdag 29 april 2017 door de stichting uitgenodigd (ongeacht godsdienst/ras/cultuur) voor een gezamenlijke vegetarische Indiase maaltijd.

Bij binnenkomst kwamen de Indiase geuren je al tegemoet: heerlijk uitnodigend! De maaltijd zag er heel kleurig uit. Zelfs de thee was Indiaas en smaakte anders. De gerechten waren apart gekruid en hier volgen een aantal gerechten van het buffet: Rava Idly (soep van griesmeel-karnemelk-geraspte wortel-koriander), tomaten chutney (tomaat-ui-Indiase kruiden), basmati rijst-ui-bonen-aardappelen-kikkererwten-Indiase kruiden, ui-komkommer-tomaat-wortel gerecht, dessert Kheer (vermicelli-melk-cardamom-fruitstukjes-cashew nootstukjes-pistache-rozijnen). En als extra verrassing kwam een jongetje naar de microfoon: Het is mijn beurt om u te dienen, dus ik heb een stukje cake voor U.

Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2017)

Vegetarische Indiase maaltijd


U bent mijn verjaardagsgasten. Arush werd 9 jaar die dag. Spontaan zongen aanwezigen luid twee verjaardagsliedjes, ontroerd door deze onthulling. Bij het opruimen van de tafels werd de ontroering nog duidelijker. Diverse kinderen, van 2 tot en met de tienerleeftijd, droegen de vuile borden, schaaltjes, bestek, kopjes, voorzichtig naar de keuken, waar een aantal vrouwen in prachtig gekleurde Indiase sari’s, of traditionele broekpakken stonden af te wassen. De 20 vrijwilligers van Shirdi Sai Nederland waren in 4 generaties aanwezig om te koken, te bedienen en schoon te maken. Een mooie afspiegeling van de gesprekken aan de tafels van de 50 gasten. Die gesprekken gingen immers veelal over het wel en wee van de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. En natuurlijk ook over vroegere beroepservaringen, sport en dergelijke.

Foto Amstelveen
(Foto Kees Willems - 2017)

De bezoekers krijgen uitleg over de Indiase maaltijd


Het oogde en smaakte allemaal fantastisch! Meer over de beweegreden van deze speciale groep vrijwilligers, die geheel gratis dit aanbiedt, vertelde een vrijwilliger tijdens het bedienen op een vraag hiernaar. “Wij zien dit koken voor anderen als kleine stapjes om de samenleving liefdevoller te maken. Liefde gaat door de maag. De mensen aan de tafels gaan met elkaar praten, eerst over het eten en daarna over meer dingen. Dan gaat de liefde naar het hart. En als ze thuiskomen, voelen ze zich blij en gaat de liefde naar het hoofd. En wordt die blijdschap met anderen gedeeld! Die beweging in de samenleving is het doel van het koken voor anderen.” Vanuit dit inzicht werd er aan de tafels met elkaar gesproken over hoe fijn het is als we van elkaars culturen leren. Aan het einde van de ontmoeting bedankte één van de gasten de Indiase vrijwilligers met het compliment hoe prachtig ieder zo zijn weg vindt in Amstelveen. Het diner in de Kastanjelaan werd mogelijk in het kader van de verbindingscampagne http://mensenmakenamstelveen.nl/ . Vita-Amstelland en Stichting Brentano zijn via de gemeente Amstelveen in contact gekomen met stichting Shirdi Sai Nederland. Zo kon de stichting haar doelgroep op effectieve wijze benaderen.

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.