Bijgewerkt: 16 juni 2024

Indiëherdenking 2013 in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-I
12-08-2013

Woensdag 14 augustus 2013 om 19.20 uur vindt de 68ste regionale herdenking van gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië weer plaats bij het Indiëmonument in het Broersepark te Amstelveen.

Op 14 augustus 1945 capituleerde Japan na atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Nederlands-Indië was een dag later vrij. Het einde van de oorlog in Azië betekende ook het einde van de Tweede Wereldoorlog. Prof. Dr. Ruud Lapré vertelt ons, waarom herinneringen koesteren en gedenken na zoveel jaren zinvol zijn.

Lapre Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Ruud Lapré, emeritus hoogleraar gezondheidszorgbeleid en economie presenteert zijn boek 'Terra Incognita' op 12 oktober 2011 tijdens een feestelijke boekpresentatie in het Jan van der Togt Museum in Amstelveen


Hij is auteur van het boek Terra Incognita, waarin het verhaal van Nederlands-Indië kort voor, tijdens en kort na de oorlog aan de hand van tastbare ‘Indische schetsen’. Ook spreken vertegenwoordigers van de gemeente Amstelveen (Burgemeester Van Zanen), Bond van Wapenbroeders (Willem van Lith) en de voor de jaarlijkse organisatie verantwoordelijke Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië te Amstelveen (Clemens Bouwens).


Let u even op: het kruispunt Keizer Karelweg/Graaf Aelbrechtlaan nabij het park is momenteel opgebroken. Het is aan te raden om via de Amsterdamseweg met de auto te komen en dan in de omgeving van het park een parkeerplaats te zoeken. 

HERDENKINGSPLECHTIGHEID

Woensdag 14 augustus 2013 19:30 uur

-Intreden Bondsvaandel Bond van Wapenbroeders.

-Welkomstwoord door de heer J.C.E.M. Bouwens, Voorzitter Stichting Herdenking -Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië.

-Toespraak door de heer J.H.C. van Zanen, Burgemeester gemeente Amstelveen.

-Toespraak door de heer W. van Lith, Voorzitter Bond van Wapenbroeders, Afdeling Amstelland.

-“Koester herinneringen” - Prof. Dr. Ruud Lapré vertelt zijn verhaal en dat van zijn vader.

-In stilte en staand, vooraf gegaan door het signaal taptoe, gedenken wij gedurende twee minuten de Gevallenen en Slachtoffers uit deze periode. Aansluitend wordt, begeleid door de Kapel, het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus gezongen.

-Kranslegging.

-Uittreden Bondsvaandel Bond van Wapenbroeders.

-Defilé langs monument.

20:30 uur einde herdenkingsbijeenkomst. Alle aanwezigen worden uitgenodigd voor een informeel samenzijn in het naastgelegen clubhuis van de Jeu de Boulesvereniging.

Aangezien het kruispunt Keizer Karelweg / Graaf Aelbrechtlaan opgebroken is, kunt u met de auto het best rijden via de Amsterdamseweg. Het parkeerterrein nabij de KLM is in gebruik vanwege de opslag van bouwmaterialen voor de werkzaamheden. Hierdoor zullen er minder parkeerplaatsen beschikbaar zijn. De gemeente Amstelveen zet daarom gratis pendelbusjes in vanaf de parkeerplaats van het raadhuis naar de Molenweg en weer terug tussen 18.15 uur tot 21.15 uur.

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.