Bijgewerkt: 27 juni 2022

Indische aarde op begraafplaats Zorgvlied

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems
05-12-2011

Indisch strooiveld 'Gordel van Smaragd'

Indonesië, de gordel van smaragd. De grootste eilandenstaat ter wereld met in totaal 18.108 eilanden. De archipel strekt zich uit over een lengte van ruim 5000 km. Geplaatst over de kaart van Europa, is dat van Ierland tot aan de Oeral. Niet eens de helft ervan heeft een naam en er zijn er slechts ± 6000 bewoond. Indië, diep verankerd in de Nederlandse cultuur. En, als je er eenmaal geweest bent, wil je altijd weer terug, al was het maar in gedachten.

8 december, 70 jaar geleden: de oorlogsverklaring van Nederland aan Japan. Naar aanleiding van hun bombardement op Pearl Harbour. 8 december 66 jaar later in 2007: op de begraafplaats Zorgvlied, gelegen aan de rivier de Amstel, werd het strooiveld ‘Gordel van Smaragd’ ingewijd met aarde ingevlogen uit Indonesië.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Vlnr.: Ard Diazoni, voorzitter van de Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands- Indië, Arpad Nesvadba, directeur van Zorgvlied en Conchita Willems


Het is onze enige laatste rustplaats voor iedereen, die zich met Nederlands-Indië verbonden weet, of voelt. Door velen uit heel Nederland inmiddels tot laatste rustplaats geëerd door verstrooiing van de as van hun dierbare overledenen. Veel mooie bloemen getuigen sinds de inwijding van het monument van respect en eerbied voor de dierbaren.

Hoe ziet de heer Arpad Nesvadba, hoofd van de begraafplaats Zorgvlied, dit Indisch strooiveld? Zorgvlied is een begraafplaats die ruimte biedt aan oude en nieuwe tradities. Zo ook voor het strooiveld met monument, dat door de liefdevolle inzet van de stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië mogelijk werd. De heer Nesvadba vertelde ook, dat de onkosten voor deze enige formele rustplaats voor Nederlands-Indiëgangers van € 375 naar € 55 verlaagd is.

De heer Ard Diazoni, voorzitter van de stichting, hecht grote waarde aan het voortleven in liefde en herinnering, aan de cirkel van leven en dood. Het monument, ingewijd met gele aarde afkomstig uit Poetjak bij Djakarta en rode aarde uit de vulkanische omgeving van Bandung, vult een universeel verlangen om op een herkenbare plaats waar heden en verleden samen komen, stilte en rust te vinden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het linkerdeel van het monument met de gestyleerde kaart van de Gordel van Smaragd op begraafplaats Zorgvlied


Het is gelukkig niet al te kostbaar om de as in het monument te verstrooien: € 55 met begeleiding van Zorgvlied. De overledene wordt formeel geregistreerd in de computer, zodat gasten op naam de wandelroute op de begraafplaats uitgeprint krijgen. Zij kunnen de dierbare gedenken op elk moment wanneer zij het monument willen bezoeken.

De verstrooiing kan met een eigen ceremonie plaatsvinden. Een gezelschap kan indien gewenst bij de ingang bij warm weer op het terras en bij kouder weer binnen, een Indische maaltijd meenemen als Indische Koempoelan. Op de websites www.zorgvlied.nl en www.indieherdenkingamstelveen.nl  vindt u meer informatie hierover. Begraafplaats Zorgvlied koestert haar laatste rustplaats in Indische aarde.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.